(FOTO) Marjan Šarec: Prva naloga po volitvah bo normalizacija in vrnitev v demokracijo

Timotej Milanov Timotej Milanov
19.03.2022 12:00

LMŠ je na kongresu v Mariboru izvolila novo vodstvo in predstavila strankine kandidate za državnozborske volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec pelje stranko na še ene parlamentarne volitve. 
Andrej Petelinšek

Za predsednika stranke je bil kot edini kandidat izvoljen Marjan Šarec, ​na podpredsedniški mesti pa sta bila izvoljena Jerca Korče in evropski poslanec dr. Klemen Grošelj. V izvršni odbor stranke so bili izvoljeni Martjeta Podgorošek Rek, Boštjan Poklukar in Igor Žavbi

"Na volitve gremo samozvestno, s ciljem doseči čim boljši rezultat, da bo imela sedanja opozicija dovolj glasov za sestavo nove vlade. Te bo še kako potrebovala, da se ji bo uspelo hitro in učinkovito spopasti z nakopičenimi težavami," pravi Šarec in med glavnimi vprašanji, ki bodo zaposlovala prihodnjo vlado, izpostavlja ureditev dostopne in kakovostne zdravstvene oskrbe, cene energentov, visoko zadolženost, padec gospodarske rasti in zeleni preboj. "Prva naloga pa bo normalizacija in vrnitev v demokracijo. Ljubljane, zaplinjene s solzivcem, nočemo več videti. Siti smo ograj vsak teden, siti smo obračunavanja z mediji in miroljubnimi bralci ustave." A tega, pravi Šarec, ne bo možno doseči s tarnanjem in defetizmom, temveč samo z odhodom na volišče.

Andrej Petelinsek

V LMŠ bodo po besedah Šarca vztrajali, da se v koalicijsko pogodbo zapiše, da v prvih 30 dneh nove vlade sprejmejo odločitve za začetek normalizacije. "S krovnim zakonom, ki ga podpirajo tudi nevladne organizacije, naj se takoj odpravi zakonske rešitve - tako imenovane potaknjence, omejevanje samostojnosti tožilcev in omejevanje nevladnih organizacij pri varovanju narave. Seznam je zelo dolg …"

Šarec še dodaja, da bodo vztrajali tudi pri prenovi zakonov o Slovenski tiskovni agenciji in RTV Slovenija: "Z namenom povrnitve strokovnosti in neodvisnosti obeh institucij, ki sta bili deležni pogroma vladajočih. Potrebno je tudi odvzeti status posebnega pomena tistim nevladnim organizacijam, ki delujejo v nasprotju z javnim interesom in demokratičnimi vrednotami." Šarec napoveduje tudi sanacijo stanja pri političnih kadrovskih menjavah, kjer so bili na položaje imenovani ljudje brez zadostnih kompetenc in izkušenj. 

Andrej Petelinsek

"Ne, nismo vsi enaki, se vidimo na volitvah," je svoj nagovor zbranim na kongresu v Narodnem domu v Mariboru zaključil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Članom stranke je povedal, da ljudje od njih pričakujejo, da se posvetijo težavam doma. Pri tem je med drugim izpostavil področja javnega zdravstva in šolstva, varnosti, samooskrbe z energijo ter hrano, pa tudi spoštovanje medijske svobode: "Pričakujejo moderno in delujočo skupnost za vse."

Zdaj že nekdanji podpredsednik stranke Igor Žavbi je poudaril, da poslanski kandidati izhajajo iz lokalnih okolij, v katerih bodo kandidirali. "Na listi bodo tisti, ki poznajo težave svojega lokalnega okolja in vedo, kaj je potrebno spremeniti v državi." Tudi sicer, poudarja, stranka učinkovito gradi lokalno mrežo, lokalni odbori pa se po njegovih besedah že pripravljajo na lokalne volitve: "Delo lokalne skpnosti in države mora biti povezano."

Podpredsednica stranke Jerca Korče pa je med drugim izpostavila, da  jih je politično dogajanje v zadnjem mandatu utrdilo v prepričanju, da je lahko vsaka programska zaveza mrtva črka na papirju, če za tem ni ljudi, ki bi jo dejansko uresničili. 

"Osnova vsega je prostor za bivanje, zato zahtevamo normalna stanovanja za normalen denar," je o pričakovanjih in prioritetah mladih spregovoril predsednik strankinega pomladka in poslanec Nik Prebil

Andrej Petelinsek

(FOTO) Robert Golob: Za svobodo se bomo borili do končne zmage

Brutalni prevzem javne radiotelevizije: ”Še nikoli ali pa že dolgo nismo bili tako enotni”

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta