(FOTO in VIDEO) Vojska in gasilci prevažajo pitno vodo na Obalo: "Treba je zmagati tudi tekmo"

M.R.
26.07.2022 12:32

Pripadniki civilne zaščite, gasilci in Slovenska vojska so danes dopoldne pri Planini začeli prečrpavati vodo iz reke Unice, ki jo vozijo do vodarne Rižanskega vodovoda v Cepkih pri Dekanih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojaki in gasilci pri črpanju vode iz Unice.
Twitter/uprava Za Zaščito In Reševanje

Od 6. ure do poldneva so uspeli prepeljati 20 cistern s kapaciteto 10.000 litrov. Vodo bodo lahko črpali in prevažali tudi ponoči. Za zdaj težko zagotovijo količine, ki so zapisane v sklepu vlade, a se bodo potrudili, da bodo tudi ta pričakovanja izpolnili. Podpolkovnica Nina Raduha je povedala, da Slovenska vojska pomaga s štirimi cisternami. En cikel traja približno dve uri in pol. Samo polnjenje cisterne traja le nekaj minut.

Pripadniki civilne zaščite, gasilci in Slovenska vojska so danes dopoldne pri Planini začeli prečrpavati vodo iz reke Unice, ki jo vozijo do vodarne Rižanskega vodovoda v Cepkih pri Dekanih.

Pripadnikom civilne zaščite in gasilcem nudijo tudi prenočišča. Franc Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, je povedal, da bo pri prevozu vode kmalu sodelovalo enajst večjih gasilskih cistern. Nekatere že danes sodelujejo, v prihodnjih dneh pa jih bo skupaj enajst, če bo potrebno, pa bodo vključili še manjše, je povedal Petek.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj se je zahvalil vladi in vsem sodelujočim, "da smo bili slišani". Cilj je, da bodo imeli vsi porabniki na Obali skozi vse poletje zagotovljeno pitno vodo. "Verjamem, da bomo zmanjkali etapo, treba pa je zmagati tudi tekmo," je povedal in dodal: "Zdaj smo zložili cev s cisternami, želimo pa si, da bo na koncu imeli zgrajeno pravo cev."

Interventni ukrep za omilitev pomanjkanja vode v Istri je prejšnji četrtek potrdila vlada. Zanj je namenila nekaj manj kot 2,9 milijona evrov. Velja do konca avgusta.

Slovenska Istra se namreč zaradi suše sooča s hudim pomanjkanjem vode, zaradi česar so tam že sprejeli nekatere omejitve, ki bodo tudi po dovažanju vode ostale v veljavi. Potem ko so prepovedali uporabo vode za nenujne namene in odredili zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih, se je skupna poraba zmanjšala na 30.000 kubičnih metrov na dan, so v ponedeljek sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta