(FOTO in VIDEO) Rahljanje ukrepov: Ulice bolj polne, na terasah smeh

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.05.2020 20:05

Blažji ukrepi vidni na ulicah mesta ter na obrazih gostincev in obrtnikov. "Je toti stol fraj?" je vprašal gost. "Ti samo šparaj," je bil solidaren, "zdaj bomo gostje delali seznam, kdaj bo kdo prišel".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Terase so oživele.
Andrej Petelinsek

Ponedeljek, 4. maj, bi bil ob sončnem vremenu in ob zmerno polnih ulicah Maribora čisto običajen 4. maj, a tokratni ni bil. Ljudje so se po sedmih tednih lahko odpravili v mesto - v lokale, frizerske salone, trgovine z oblačili in drugo neživilsko ponudbo. Maribor se je danes znova zdel pomladansko živahen. Vlada je z rahljanjem ukrepov omogočila gostincem, da na terasah svojih lokalov ljudem ponudijo storitve, ljudje so se lahko končno odpravili k frizerju in v trgovine, ki so bile do zdaj zaprte. V vseh gostinskih lokalih se sicer niso odločili za odprtje. Temu so botrovali različni razlogi - premajhni vrtovi, premalo prometa in preveč strogi ukrepi, da bi lahko opravljali dejavnost.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1257276730391363584{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1257243344784297984{/twitter}
V Mariboru je vsaj v središču mesta večina gostincev toplo, sicer z maskami na obrazih, sprejela goste. Gostinci so si enotni - ne želijo biti tisti, ki bi povzročili poslabšanje zdravstvene situacije v Sloveniji, odprtje je bilo za preživetje mnogih nujno, ukrepe in navodila brez pomislekov upoštevajo tudi zavoljo svoje prihodnosti.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Odprtje knjižnice na Rotovškem trgu 
Andrej Petelinšek
Trgovina s spominki v Mariboru
Andrej Petelinšek
Maja Knez
Gordana Possnig

Maja Knez, kozmetičarka, Celje

"Veseli smo ponovnega odprtja, prav tako tudi naše redne stranke, ki so zadnja dva tedna nestrpno klicale, kdaj nas bodo lahko obiskale. Je bilo pa treba ogromno narediti za pripravo salona ob novih ukrepih. Kupiti je bilo treba maske, rokavice, vizirje, ki jih uporabljamo pri pedikuri in drugih storitvah. Stranke imamo naročene na uro, po vsaki vse razkužimo in prostor prezračimo v skladu z navodili. Med eno in drugo stranko je vsaj deset minut odmora. Stranke morajo imeti ob prihodu na obrazu masko. Če je nimajo, jo dobijo pri nas. Ob vstopu v salon si morajo tudi obvezno razkužiti roke. Termine imamo zasedene do konca prihodnjega tedna. Trenutno imamo največ naročil za pedikuro, ogromno naših strank ima namreč težave s kurjimi očesi in vraščenimi nohti." (G.P.)

Slavica Potnik
Urška Polanc

Slavica Potnik, Knjižnica Radlje ob Dravi

"Navala ni bilo, ljudje knjige le vračajo in si sposodijo, kar jih čaka. Priporočila, naj obisk traja največ deset minut, se držijo. Pričakalo nas je veliko naročil. Posebej brana smo izpostavili na pultu, kjer si jih lahko ogledajo brez dotika. V času, ko smo bili zaprti, smo prejeli dosti klicev, kdaj bo knjižnica spet odprta. "Zdaj imamo čas, a ne moremo brati," so se pritoževali in si najbolj želeli literaturo za prosti čas. Prej bi morali v družbi sprejeti normo, da je knjiga nekaj bolj nujnega, in knjižnice pustiti odprte. Veseli smo, da je dostop do knjig spet mogoč, ne do kupov, ampak vsaj do ene ali dveh. Ker bodo morale v karanteni ostati en teden, bomo imeli nekaj dodatnega dela. Upamo, da se bo ta ukrep sčasoma opustil, za zdaj se ga bomo strogo držali." (U.P.)

Aleksander Fenos
Hojka Berlič

Aleksander Fenos, frizer

"Ja, da se delati, da ne bomo preveč negativni, in seveda smo veseli, da znova lahko delamo. Večinoma imamo redne stranke, ki se dramatično ne spreminjajo, a ko gre za spremembo frizure ali uvedbo novega trenda, je zelo težko, ker vidiš le oči in nobenih drugih delov obraza. Kot bi risal portret nekoga, ki ima masko na obrazu, pa bi vseeno rad bil na koncu prepoznaven. Po vseh predpisih bi moral biti trenutek, da ko frizuro zaključiš, greš pred salon in pogledaš, kakšna je stranka videti brez maske. Pri striženju so težave pri izogibanju gumice okrog ušes, pri umivanju las jih zmočiš, nanese se barva, stranka bi potrebovala celo dve maski. Seveda vsi močno upamo, da so ti ukrepi začasni. Da ne bomo zgolj storitvena dejavnost, ampak to, kar smo tudi najraje, oblikovalci mode, svojevrstni umetniki." (H.B.)

Sonja Štern
Osebni arhiv

Sonja Štern, Picerija Gajbica

"Picerije nisem odprla. Glede na priporočila NIJZ bi bila v minusu, zdaj pa vsaj delam s pozitivno ničlo. Dostava hrane in osebni prevzem delujeta, terasa pa ostaja zaprta do konca maja, razen če bo država prej omilila pogoje za odprtje. Do takrat imam odločbo za povračilo stroškov za zaposlene, ki so na čakanju. Ne bomo pa gostinci, ki veljamo za gostoljubne, legitimirali gostov in jim 'težili'. S tem bi kvečjemu poskrbeli za nasproten učinek in odpor. Pa vse to razkuževanje, eden od zaposlenih bi moral skrbeti samo za to. Zdi se mi, da so nam vrgli malo korenja, češ, saj lahko delate, da bi bili tiho. Če zadostim vsem pogojem, lahko na teraso postavim šest miz, s čimer bi imela izgubo. Še dobro, da ne plačujem najemnine. Niti predstavljati si ne morem, kako hudo je šele tistim. In tistim s krediti. (NES)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta