(FOTO in VIDEO) Protestniki na kolesih peti teden zapored na ulicah: Še več ljudi, še glasnejši

Kr.B., M.R.
22.05.2020 19:00

Tudi danes zvečer se je v središču Ljubljane zbralo večje število ljudi, ki so protestirali proti vladi Janeza Janše. Gre za že peti protest na kolesih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest na kolesih v Ljubljani
Robert Balen

Starejša gospa s hojco je med kolesarkami in protestniki umirjeno hodila po Prešernovi ulici v Ljubljani. Dejala je, da je prišla že četrtič in da prihaja, ker jo skrbi za naravo. Dve upokojeni gospe sta eno uro kasneje stali ob Slovenski cesti in spremljali množico. Zadovoljni sta bili, da vidita toliko mladih, sta pojasnili, da je pomembno, da se tudi mladi zavedajo, da je država njihova, od ljudi.
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1263891333019828226{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/Soba404/status/1263889391799488517{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1263885752762540034{/twitter}
Protestnic in protestnikov je bilo toliko, da so s koles sestopili in hodili. Del množice se je priključil, potem ko so po Dunajski cesti v znak protesta nad zakonskimi spremembami vrteli pedala do okoljskega ministrstva in nazaj. Sporočilo je bilo glasno in jasno: Narave ljudje ne dajo, protestirajo proti izključevalnemu in koruptivnemu načinu vladanja sedanje vlade, želijo si novih volitev.

Že dopoldne "umetniška intervencija" pred DZ

Že osmi teden se krepijo po državi protesti, ki so se začeli na balkonih, a v zadnjih tednih zapeljali tudi na ulice številnih mest. Pretekli petek naj bi navkljub spremenljivemu pomladnemu vremenu glede na zapise pobudniških iniciativ protestnice in protestniki kolesarili v več kot 15 krajih po državi. Ta petek je dopoldan v Ljubljani na delu Trga republike, ki ga policija zagradi pred večernimi protesti na kolesih, nastala spontana umetniška intervencija. Pisane barve kred na javni površini sporočajo, da gre za "našo last". 
Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je tokrat kolesarke in kolesarje pozvalo, da v Ljubljani zaokrožijo tudi do okoljskega ministrstva, ki poskuša z zakonodajnimi spremembami iz okoljskih postopkov z novimi, arbitrarnimi pogoji izključiti nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu. Minister Andrej Vizjak je na ministrstvo, ki naj bi skrbelo za ohranjanje narave in varstvo okolja, prišel iz gospodarstva, saj je bil zaposlen v državnem podjetju HESS, kjer je med drugim vodil tudi energetski projekt gradnje hidroelektrarne Mokrice na spodnji Savi. Ta bi ogrozila več vrst rib, hroščev in školjk ter zarezala v ekosistem ob sotočju Krke in Save, kjer domujejo tudi vidre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta