(FOTO in VIDEO) Pozdravili začetek gradnje Ikee, a kdaj bodo zacvetele sosednje Stožice

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
17.10.2019 15:53

V ljubljanskem nakupovalnem središču BTC so danes položili temeljni kamen in pozdravili švedskega velikana, uradno otvoritev napovedali za september 2020.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj je uradno - v Ljubljani se pričenja gradnja Ikee.
Robert Balen

V leto 2014 seže prva napoved o prihodu Ikee v Slovenijo, natančneje v prestolnico. Nemalo zapletov je sledilo, zlasti na področju pridobivanja potrebnih zemljišč in ureditve okoliških prometnih povezav, a danes se je županu mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću le uresničila želja: v nakupovalnem središču BTC - za katerega napoveduje, da bo čez 20 let postalo pravo zeleno področje prestolnice - so položili temeljni kamen. Ne samo župan, investicije, vredne okoli 90 milijonov evrov, ki prinaša 300 novih delovnih mest, so se razveselili prenekateri potrošniki, ki so se vse pogosteje po nizkocenovne produkte priljubljene trgovine s pohištvom vozili v sosednje Avstrijo, Hrvaško in Italijo. 

Robert Balen
Robert Balen

Janković: To bo izziv za našo proizvodnjo 

Poleg gorečega navdušenja navzočih na današnjem slavnostnem dogodku ob gradbišču - ob županu so bili prisotni še predsednica uprave Ikea Jugovzhodna Evropa Sara Del Fabbro, regionalni direktor Vladislav Lalić, predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal in Samuel Ulfgard s švedskega veleposlaništva na Dunaju - nekateri izpostavljajo, da na slovenski trg prihaja ponudnik, ki bi lahko (še bolj) ogrozil priložnosti domačih, lokalnih ponudnikov lesnih produktov. A Jankovića to ne skrbi, nasprotno, meni, da je to lahko priložnost: "Kdor je dober proizvajalec v Sloveniji in sprejme njihovo cenovno politiko, bo imel tu trg. Tako da jaz smatram to kot izziv za našo proizvodnjo," je optimističen in dodaja, da je zadovoljen tudi s tem, da so sprejeli njegov predlog, ko si je zaželel, da bi že pri gradnji dali prostor slovenskemu podjetju. Lalić v tem kontekstu zagotavlja, da si želijo sodelovanja z lokalnimi ponudniki: "V preteklosti smo imeli že kar široko mrežo slovenskih dobaviteljev, ampak je to sčasoma upadalo. Naš cilj je to razviti." 
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1184785279946805248{/twitter}

Robert Balen
Robert Balen

Otvoritev septembra 2020 

Da bo šlo za eno najbolj trajnostno naravnanih trgovin v regiji, pravi Sara Del Fabbro, kot dodano vrednost izpostavlja prostor za 170 koles in 10 električnih polnilnih postaj. Med vsemi številčnimi napovedmi, izpostavili so še kar tisoč parkirnih prostorov za avtomobile, je 43-letna Italijanka, sicer zadolžena za hrvaški, romunski, slovenski, srbski in ukrajinski trg, povedala še, da bo v začetku kupcem na voljo okoli 9500 produktov, pri čemer gre za kombinacijo najbolje prodajanih produktov, ki predstavljajo švedski slog in identiteto znamke, in tistih, ki ustrezajo potrebam slovenskega trga. O sodelovanju s slovenskimi proizvajalci pa: "Vedno iščemo ponudnike na posameznem trgu, z namenom, da bi kupcem zagotovili najboljši produkt." Tako ona kot tudi Janković si v ugodnih razmerah obetata otvoritev trgovine v septembru 2020.
Janković pa ob vprašanju, kdaj bodo ob cvetočem BTC-ju zacvetele še sosednje Stožice, pravi: "Brez zamere, Stožice cvetijo, vsaj tisti del, ki je del mesta." Kot primer je navedel minulo odbojkarsko evforijo in dodal še: "Kdaj bo zacvetel trgovski, privatni del, pa morate vprašati zasebnega lastnika." 

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta