(FOTO in VIDEO) Covid točka v Mariboru: Pridejo na PCR-test, a se ne dovolijo testirati

Ana Lah
05.01.2022 18:15

Na vstopni covid točki v Mariboru opažajo povečanje števila PCR-testiranj, za zdaj jim uspe zagotoviti odvzem brisa v roku 24 ur.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Največ testov so na covid točki opravili novembra lansko leto, dnevno jih je bilo od 500 do 600 in prav tej številki se bodo verjetno približali konec tega tedna.

Sašo Bizjak

Promet na vstopni točki za testiranje na novi koronavirus v Mariboru je danes v času našega obiska potekal tekoče, ljudje so se pripeljali z avtomobilom in v vozilu počakali na odvzem, tisti, ki so prišli peš, pa so stopili do kontejnerjev, kjer jih je sprejelo osebje. Stopili smo do avta, v katerem sta sedeli starejša gospa in osnovnošolka. "Deklica se je v nedeljo slabo počutila, danes se je samotestirala in pokazalo ji je pozitivno, zdaj bomo pa videli, kaj bo pokazal PCR. Obnašali smo se odgovorno, ni odšla v šolo, družinski člani so cepljeni, jaz pa sem prebolela," je povedala starejša gospa.

Sašo Bizjak

Nad tem, da ga je osebni zdravnik poslal na PCR-test, je bil ogorčen Branko Čater, ki je v času našega obiska čakal v razdelku za pešce: "Samo malo me grlo boli, imel sem malo vročine, lahko jem, delam sklece. To je pač gripa kot vsaka gripa, ne poznam nikogar, ki bi umrl zaradi tega. Sosedi so se cepili, pa jih ni več." Mlajši moški, ki je na testiranje prišel peš in nenajavljen, bi si želel, da bi bil sistem podoben kot v sosednji Avstriji. "Bolje bi bilo, če bi lahko kar prišel sem in opravil test, ne pa, da se moram naročiti preko osebnega zdravnika in čakati. Bil sem v stiku, slabo se počutim, verjetno sem okužen. Zakaj se ne morem nemudoma testirati?" se sprašuje.

Skoraj vsak mesec posreduje policija

Ljudje so sicer bolj prijazni in strpni, kot so bili v prejšnjem valu, opaža zaposleni na covid točki Matevž Jus, a konflikti, nesramnosti in neupoštevanje pravil se dogajajo vsakodnevno, skoraj vsak mesec mora posredovati celo policija. Na naše vprašanje, kakšni so ti konflikti, je Matevž Jus zamahnil z roko: "Ah, kje naj začnem." Že zjutraj so recimo imeli pacienta, ki ga bodo zaradi neprimernega vedenja do laborantke prijavili policiji. Da so ljudje pogosto nesramni, je potrdila tudi njegova sodelavka, ki je opozorila na primer osebe, ki ni dovolila, da bi ji odvzeli bris.

FOTO: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

In kaj naredijo v primerih, ko pride oseba na covid točko in ne dovoli odvzema brisa? Pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Aleksander Jus pojasnjuje, da obvestijo tistega, ki je osebo napotil na testiranje, v zadnjem času pa obveščajo tudi zdravstveni inšpektorat, ki poostreno preverja, ali se ljudje testirajo, ko so na to napoteni, in ali dosledno upoštevajo karanteno. Red se vzpostavlja, a ga je še vedno premalo, saj nekateri ne prepoznavajo, da sta za normalizacijo potrebna testiranje in cepljenje, meni Aleksander Jus in dodaja, da so necepljeni pogosteje nestrpni do osebja na točki.

Eden izmed najbolj bizarnih konfliktov, ki ga je izpostavil Matevž Jus, se je zgodil prejšnji teden, ko je gospa od njih zahtevala, da priskrbijo drugo palčko ali pa bo ona prinesla svojo, saj naj bi bila alergična na etilenoksid. "Gre za eno od mnogih teorij zarote, pri kateri ljudje verjamejo, da naj bi bil etilenoksid, ki se uporablja za sterilizacijo za odvzem brisov, rakotvoren," pove. In kako se osebje sooča z nestrpneži? "Ko je človek v afektu, ga težko pomiriš, bolj miriš samega sebe," je pojasnil zaposleni.

FOTO: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Število testiranj narašča

Največ testov so na covid točki opravili novembra lansko leto, dnevno jih je bilo od 500 do 600 in prav tej številki se bodo verjetno približali konec tega tedna, je povedal Aleksander Jus. V zadnjem tednu decembra so opravili okrog 350 testov dnevno, po praznikih so številke narasle - v torek so opravili že 437 testov, v sredo jih je bilo samo dopoldne naročenih 235. Za zdaj jim še uspe zagotoviti odvzem brisa v roku 24 ur od klica posameznika.

Ob redno naročenih testirajo še zdravstveno osebje in tiste, ki pridejo samoplačniško zaradi potovanj ali dela. Nekaj pa jih pride brez predhodnega naročila, v takšnih primerih se sicer potrudijo, da osebo kljub temu sprejmejo, če ima pozitivni hitri test ali test za samotestiranje. Sicer pa naprošajo, naj se ljudje predhodno naročijo, saj bi lahko naenkrat prišlo preveč ljudi, s čimer bi se ustvarjala gneča in naraščalo nezadovoljstvo.

FOTO: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Delež pozitivnih testov med vikendom presega 50 odstotkov, saj takrat pridejo večinoma tisti, ki jim je samotestiranje ali hitri test pokazal pozitivni rezultat ali pa kažejo znake obolelosti. Med tednom je na covid pozitivna tretjina, saj je več samoplačnikov, ki potrebujejo PCR ali pa jih preventivno napoti zdravnik, ker so naročeni na kakšno preiskavo. Trenutno je covid točka dovolj frekventna, zato o vzpostavitvi nove ne razmišljajo, je dejal Aleksander Jus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta