(FOTO) Drugi shod za Palestino v Ljubljani: "Priče smo, kako Gaza postaja pokopališče ..."

STA, Va
09.11.2023 19:18

Protestniki so se s Prešernovega trga odpravili proti veleposlaništvu ZDA in shod zaključili na Trgu republike. Ponovni poziv slovenskim in evropskim politikom, naj ustavijo nasilje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V središču Ljubljane se je danes na drugem shodu v podporo Palestincem zbralo več sto ljudi, ki so pozivali k ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu. Kritični so bili do Zahoda, tudi do Slovenije, ker kljub naraščanju števila žrtev v Gazi še naprej neomajno podpirajo Izrael. Vlado so pozvali, naj naredi vse, kar je v njeni moči, da ustavi nasilje.

Robert Balen
Robert Balen

"Priče smo, kako Gaza postaja pokopališče. Vrstijo se opozorila, da se izvršujejo mednarodna hudodelstva, a države Zahoda, vključno s Slovenijo, še naprej neomajno podpirajo Izrael," je na shodu dejala predstavnica organizatorjev, Gibanja za pravice Palestincev. Razpihovanje nestrpnosti in sovraštva ter hujskanje k nasilju s strani vidnih izraelskih politikov dosega nove ravni okrutnosti, je poudarila in opozorila, da se ob bombardiranju Gaze nasilje stopnjuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

V luči tega so organizatorji shoda zahtevali spoštovanje mednarodnega prava in enakopravnosti vseh ljudi, takojšnjo zaustavitev trgovanja z orožjem in vojaško opremo z Izraelom in da Slovenija kot bodoča nestalna članica Varnostnega sveta ZN naredi vse, kar je v njeni moči, za spoštovanje humanitarnega prava in človekovih pravic.

"S shodom zahtevamo, da slovenska politika tudi tokrat odločno ukrepa, da se prepreči genocid, ustavijo hudodelstva ter da se za to zavzame tudi na ravni EU," je sporočilo Gibanje za pravice Palestincev. 

Predsedniku vlade Robertu Golobu, zunanji ministrici Tanji Fajon, poslancem v DZ in slovenskim evroposlancem, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu ter veleposlaništvom ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije v Sloveniji so ponovno poslali poziv z omenjenimi zahtevami.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Prav tako so organizatorji opozorili, da imajo v skladu s konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida države podpisnice dolžnost storiti vse, da preprečijo izvršitev genocida, saj v nasprotnem primeru nosijo odgovornost zaradi kršitev mednarodnega prava.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Shod v podporo Palestincem se je pričel na Prešernovem trgu, od koder so protestniki nadaljevali proti veleposlaništvu ZDA in zaključili na Trgu republike.

Na več kot 10.000 smrtnih žrtev v Gazi so se spomnili z minuto molka. Protestniki pa so med shodom vzklikali gesla v podporo Palestini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta