(FOTO) Desus zapušča koalicijo. Janša popoldan poklical Gantarja, ali bo odstopil. Premier: "Težko je sodelovati z nekom, ki se ne drži niti lastnega statuta"

M.R., Ž.V., VČ
17.12.2020 10:12
Izvršni odbor in svet stranke Desus sta po besedah predsednika Karla Erjavca podprla izstop iz vlade Janeza Janše. Iz koalicije izstopajo z današnjim dnem. Odzvala sta se tudi predsednika SMC in NSi Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec pravi, da Desus iz vlade ne izstopa zaradi epidemije. 
Robert Balen

Člane organov stranke Desus, ki so zasedali danes, je motilo zlasti delovanje predsednika vlade Janez Janša, je pojasnil predsednik Desusa Karl Erjavec. Pri tem je izpostavil ideološke teme in posege v medije ter druge stvari, sicer pa večjih pripomb na izvajanje koalicijskih pripomb v stranki nimajo.

"Mi ne izstopamo iz koalicije zaradi epidemije, zaradi dela ministrov, ampak izstopamo zaradi politike, ki jo izvaja gospod Janez Janša, ki gre v smeri demontaže nekaterih sistemov, kot so mediji, STA, vemo kaj se dogaja na policiji. V glavnem ugotavljamo, da je povsod velik pritisk na vse pomembne družbene podsisteme," je povedal Erjevec. Nato pa je nadaljeval: "Mi ne želimo orbanizacije Slovenije, mi ne želimo avtokratskega sistema, mi ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevat, ne vem kakšne kazni in podobne zadeve," je poudaril. 

Na področju zunanje politike pa si v Desusu želijo, da se Slovenija vrne na t.i. francosko-nemški vlak, "želimo da smo v skupini jedrnih držav Evropske unije," je še dejal Erjavec.

Robert Balen

Na vprašanje, kdaj pričakuje, da bo svojo odločitev o morebitnem sodelovanju v KUL sprejela tudi stranka SMC, pa je odgovoril, da je to stvar te stranke. "Sedaj ni nobenega razloga več, da bi čakali na stranko Desus. Vi veste, da se v tej vladi obe stranki slabo počutita. Morda se edino predsednik SMC v tej vladi dobro počuti," je ocenil Erjavec in dejal, da ne želi špekulirati. "Zame je pomembno, da stranka Desus ni več soodgovorna za stanje v državi, zlasti, ko govorimo o standardih demokratičnosti, ko govorimo o medijih, o STA in podobnih zadevah," je zaključil Erjavec.

Minister za zdravje, sicer član Desusa, Tomaž Gantar pa je povedal, da bo minister, dokler Janša ne bo našel rešitve. Glede na njegove izjave, naj se posveti delu, ne pa rušenju vlade, pravi, da tega niti ne želi komentirati, "saj je bilo v času epidemije opravljenega ogromno dela".

No, zvečer se je premier spet oglasil, češ da je težko sodelovati z nekom, ki se ne drži niti lastnega statuta. "Naj se torej odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji," predsednik vlade na twitterju sporoča Desusu. "Zmeda je zadnje, kar v tem skrajno resnem položaju potrebujemo," je tvitinil Janša in prilepil člen statuta, po katerem mora minister Desusa odstopiti, če gre stranka iz vladne koalicije, ali pa je izključen iz stranke. Zvečer je Tomaž Gantar na Pop TV povedal, da ga je popoldan poklical Janez Janša in mu predlagal, naj da odstopno izjavo.  

Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da bo delo na ministrstvu nadaljeval, dokler bo to potrebno.
Robert Balen

Polnarja bodo izključili iz stranke

Glede strankinih poslancev pa je Erjavec dejal, da sta na obeh sejah sodelovala tako vodja poslanske skupine Franc Jurša kot tudi Jurij Lep. Oba sta podprla izstop stranke iz koalicije in tudi mandatarstvo Erjavca v koaliciji KUL. Izvršni odbor je sprejel tudi pobudo, da se iz stranke izključi poslanca Roberta Polnarja. Izključitev je sicer v pristojnosti občinske organizacije Šentjur pri Celju, ki bi lahko ta predlog izvršil že jutri. 

Spomnimo, Polnar je pred dnevi v državnem zboru napovedal, da Janševe koalicije ne namerava zapustiti, v primeru drugačne odločitve organov stranke pa da bi skupaj s poslanskimi kolegi Francem JuršoIvanom Hršakom in Brankom Simonovičem izstopili in formirali skupino nepovezanih poslancev. Da stališče ni bilo povsem usklajeno z njimi, so nato povedali poslanci. 

Nekdanja kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar je še pred današnjimi velikimi odločitvami doslej najmanjše koalicijske partnerice dejala, da je za odhod iz koalicije Janeza Janše "sigurno zadosti razlogov, če pogledamo samo, kaj se je zgodilo s starejšimi ljudmi. Vlada ni zavarovala najbolj ranljivih skupin, zaradi tega smo po smrtnosti tudi vodeča država". 

Robert Balen

Erjavec se je sicer v torek s strankami LMŠ, SD, Levico in SAB pogovarjal o možnosti, da bi njegova stranka postala del koalicije KUL, ki bi jo vodil on. KUL, ki si aktualno vlado želi zamenjati še do konca tega leta, pa za zdaj v parlamentu še nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za sestavo nove vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta