Epidemiolog Zoran Simonović: Previdno v zaprtih prostorih! Če se štiri prijateljice srečajo doma in je ena okužena, bo verjetno okužila vse

Andreja Kutin Lednik
23.03.2021 06:00
Ukrepe in pozornost velja usmeriti tja, kjer je tveganje za prenos največje, to so zaprti prostori, zlasti šole in delovna okolja, svetuje epidemiolog.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Simonović: "Dvomim, da bo imelo učinek ponovno zapiranje teras in lokalov."
Andrej Petelinšek

V Sloveniji se epidemiološka slika v zadnjih dneh znova poslabšuje. Svetovalna skupina za covid-19 je včeraj na rednem sestanku pretresala morebitne nove ukrepe za zajezitev epidemije, vendar bodo o predlogih javno govorili šele v sredo, pred sejo vlade, ki bo o ukrepih odločala. Vodja skupine Mateja Logar je sicer že v soboto ocenila, da smo na začetku tretjega vala epidemije. O razmerah in o ukrepih za omejevanje naraščanja okužb smo se pogovarjali z epidemiologom Zoranom Simonovićem iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Število okuženih narašča, čeprav številke naraščajo počasi in so za mariborsko regijo približno take kot v drugem tednu februarja. Bili smo že relativno blizu prehodu v rumeno fazo, a so se znova dvignile. Čemu pripisati večanje števila okužb? Se lahko bojimo novega vala?

"Eden od vzrokov je zagotovo vse večja razširjenost angleškega seva, o katerem je znano, da se hitreje prenaša. A študije kažejo, da so tisti, ki so cepljeni, dobro zaščiteni tudi proti angleškemu sevu in se ta ne izmuzne imunskemu sistemu, ki je vzpostavljen po preboleli okužbi ali po cepljenju. Menim, da je pretiran preplah za zdaj odveč, pozivam pa, naj se ljudje, ki bolezni še niso preboleli ali niso bili cepljeni, držijo ukrepov za preprečevanje širjenja virusa."

Je zaradi tega višanja na mestu ponovno zapiranje?

"Predvsem je na mestu večja pozornost tam, kjer je večja verjetnost prenosov - to so vsi zaprti prostori, vsa druženja v zaprtih prostorih med osebami, ki niso prebolele covida ali niso bile cepljene, tako v družinah kot na delovnih mestih. Američani so že pripravili navodila, kako je z druženjem med družinami, ki so prebolele covid ali so bile cepljene, in seveda je takrat možnost prenosa manjša. Potem seveda pozivam k upoštevanju vseh navodil v šolah in vrtcih, kjer je majhen delež precepljenih, v tej skupini pa tudi prebolelih ni veliko, saj so bili v drugem valu doma.

Dvomim pa, da bo imelo učinek ponovno zapiranje teras in lokalov. Vemo, da je za prenos virusa na prostem ob vzdrževanju razdalje metra in pol tveganje za prenos minimalno. Morda bi zapiranje lahko imelo celo nasprotni učinek. Denimo, če se štiri prijateljice srečajo na prostem v lokalu in je ena od njih okužena, je verjetnost, da bo okužila preostale tri, zelo majhna, če se bodo dobile pri eni od njih doma v zaprtem prostoru, pa bodo verjetno okužene vse. Dobro bi bilo prevetriti ukrepe in jih čim bolj usmeriti na mesta, kjer je velika možnost prenosa, in to so zaprti prostori."

Kaj pa pri tistih, ki so že cepljeni? Verjetno cepljenje ne pomeni neomejenega druženja brez mask ...

"Seveda ne. Tudi cepljeni ljudje verjetno lahko prenašajo virus naprej, zagotovo pa je tveganje za prenos okužbe pri cepljenem človeku dosti manjše kot pri nezaščitenem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta