Epidemija precej povečala količine klicev in prenosa podatkov, v preteklem dnevu ena nova okužba

A.L., STA
07.05.2020 10:23

V Sloveniji so v sredo opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. V bolnišnicah se je zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

19.45

Turizem "je na tleh, ne le na kolenih"

Minister Zdravko Počivalšek pravi, da pripravljajo standarde, ki bodo po eni strani zagotavljali zaščito pred okužbo, po drugi strani pa pustili dovolj prostora za to, da bodo gostinske in turistične storitve sploh izvedljive. Več -> TUKAJ.
19.30

Ganljiva srečanja v domovih za starejše ...

Mariborski domovi za starostnike so danes zjutraj prvim stanovalcem omogočili fizično srečanje s sorodniki po več kot dveh mesecih. Več -> TUKAJ.
18.20

Tudi sejmi in kongresi na tleh: Izgubili so že 120 milijonov evrov prihodkov

Organizatorji sejmov in kongresov že ob 120 milijonov evrov prihodkov, ogroženih je okoli deset tisoč delovnih mest. Vladi predlagajo takojšnje ukrepe za ohranitev podjetij in za zagon dejavnosti. Več -> TUKAJ.
17.00

V UKC Maribor vlada zamenjala svetnike

V UKC nestabilno poslovanje zaradi epidemije. Vlada je zamenjala pet od šestih svojih predstavnikov v svetu zavoda UKC Maribor. Več -> TUKAJ.
15.40

Zdravniška zbornica: Bolniki morajo imeti zagotovljeno nujno zobozdravstveno pomoč

Ugibanja, da bi se zaradi koronavirusa lahko spremenile pravice iz naslova zobozdravstvenih storitev, so močno razburila zdravniško zbornico. Ob tem pa so zasebni zobozdravniki zaradi daljše obravnave bolnikov pozvali k višjemu vrednotenju zobozdravstvenih storitev, od države pa pričakujejo tudi zaščitno opremo. Več -> TUKAJ.
14.10

Epidemija novega koronavirusa precej povečala količine klicev in prenosa podatkov

Mobilni operaterji v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa zaznali znatno povečanje prenosa podatkov in količine klicev. Pri podjetju A1 Slovenija pojasnjujejo, da je glavni vzrok za to povečanje dela od doma in šolanja na daljavo.
13.05

Prebivalci svoje strinjanje ali nestrinjanje s sprejetimi ukrepi izražajo tudi v peticijah

V času epidemije koronavirusa prebivalci svoje strinjanje ali nestrinjanje z ukrepi, ki jih sprejema vlada, izražajo tudi v spletnih peticijah. Tako med drugim podpisniki zahtevajo vrnitev učencev v šole, drugi pa pozivajo k opustitvi ocenjevanja na daljavo. S peticijama pa prebivalci izražajo tudi podporo in nasprotovanje trenutni vladi.
13.40

Raziskava Aragona: Slovenci vse manj zaskrbljeni glede novega koronavirusa

Slovenci so vse manj zaskrbljeni glede novega koronavorisa, kaže zadnja vseslovenska raziskava, ki jo od začetka epidemije izvaja agencija Aragon. V prvem tednu maja je bilo glede covida-19 zaskrbljenih 27 odstotkov Slovencev. V zadnjem tednu marca je bilo zaskrbljenih 51 odstotkov, v drugem tednu aprila 37 in v tretjem tednu aprila 32 odstotkov.

V UKC Ljubljana poudarjajo, da delo poteka bistveno počasneje kot doslej. In tako bo še kar nekaj časa. 
Robert Balen

Domovi za starejše postopno in z omejitvami omogočajo obiske

Domovi za starejše, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več tednov zaprti za obiske, postopno in na različne načine odpirajo svoja vrata za obiskovalce. Obiskovalci se morajo za obisk najaviti in upoštevati protokole, ki jih določijo domovi. Ponekod bodo obiskovalcem ob prihodu izmerili temperaturo, podpisati bodo morali posebno izjavo.
Konec aprila je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvajalcem institucionalnega varstva podalo usmeritve glede obiskov in priporočilo, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev začnejo najkasneje s ponedeljkom, 11. majem, razen v primeru povečanega števila okužb v lokalnem okolju. V teh primerih naj se obiski začnejo ob izboljšanju epidemiološke slike.
12.30

Počivalšek: Dejstva o nabavi opreme v vladnem poročilu, za razpravo bo še veliko priložnosti

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek danes ni želel podrobneje pojasnjevati vloge gospodarskega ministrstva pri poslih z zaščitno opremo. Dejal je, da so dejstva podrobno, na več kot 80 straneh, navedena v vladnem poročilu, za celostno obravnavo tematike pa bo še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji.

Nebojša Tejić/sta

V sredo nova okužba le v Rogaški Slatini

Nov primer okužbe z novim koronavirusom so v sredo do konca dneva med slovenskimi občinami potrdili le v Rogaški Slatini, kjer imajo doslej skupaj 44 potrjenih okužb. Število občin z desetimi ali več potrjenimi okužbami tako ostaja pri 23, po več kot 50 okuženih pa so doslej odkrili le v štirih občinah.
11.15

Včeraj ena nova okužba

V Sloveniji so v sredo opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. V bolnišnicah se je zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Skupno število umrlih s covidom-19 je ostalo pri 99, je sporočila vlada.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1258327534841802752{/twitter}
Doslej so opravili skupno 59.978 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1449 pozitivnimi je 639 moških in 810 žensk.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Centri za socialno delo: Vlog za denarno pomoč in konfliktov v družini je več

Zaradi posledic epidemije covida-19, ki se odražajo na vseh področjih življenja, imajo več dela tudi centri za socialno delo. Opažajo zlasti več vlog za denarno socialno pomoč, več pa je tudi konfliktov v družini, so povedali za STA.
Na enotah Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana se je povečalo število telefonskih klicev zaradi različnih stisk, predvsem pa stranke želijo informacije o oblikah gmotne pomoči, je pojasnila direktorica centra Anja Osojnik.
Opažajo, da je v družinah več konfliktov. Botrujejo jim različni vzroki, denimo onemogočanje stikov z otrokom, kjer se starša razhajata, stiske pa so tudi zaradi vzgojnih težav z najstniki in pri osebah s težavami v duševnem zdravju zaradi poslabšanja njihovega psihičnega stanja.
9.50

Obdobje izolacije močno zvišalo prodajo knjig prek spleta

Izolacija zaradi koronavirusa je zvišala prodajo knjig prek spleta. Pri založbi Mladinska knjiga (MK) se je ta več kot podvojila, močno se je povečala tudi spletna prodaja založbe Sanje. Kljub temu sta glavni urednik MK Bojan Švigelj in direktor Sanj Rok Zavrtanik prepričana, da to ne more nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah.

Sašo Bizjak

Uporabniki drog v času epidemije bolj urejeni, narasla strah in tesnoba

Uporabniki drog so bolj urejeni, uporaba psihoaktivnih snovi pa se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa ni povečala, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). So pa v centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog opazili porast strahu in tesnobe.
8.40

Prispevki delavcev doslej državo stali več kot 90 milijonov evrov

Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil t. i. prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Na mizi ustavnih sodnikov znova protikoronski omejevalni ukrepi

Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja izven občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Gre za odloka, ki ju je vlada sprejela z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa.
7.55

Počutimo se kot orkester na Titaniku. So res za vse krive turistične agencije?

"Kot zaprisežen turistični zanesenjak bi želel spustiti svoje trpeče razmišljanje v svet potovanj tega trenutka. Ki jih ni. Do nedavnega niti v sosednjo občino. Moj turizem je dobil knockdown, kot bi ga izvedel Dejan Zavec v svojih najbolj podivjanih časih. Panoga se je znašla v izjemni, težko obvladljivi situaciji. Na tleh. Na pandemijo ni bil pripravljen nihče." Več -> TUKAJ.
7.20

Poziv delavk in delavcev v kulturi: Ostanimo v družbi najboljših

Več kot štirideset organizacij, področna sindikata, kulturniške zveze, umetniška društva in zavodi so na odločevalce naslovili poziv k ukrepanju. "Gospodarstva se ne oživlja zgolj z vlaganji v ceste, saj ima kultura izkazano enega največjih multiplikativnih učinkov," so spomnili. Poziv prihaja po ponedeljkovem opozorilu evropskih poslancev komisiji EU, da mora biti med glavnimi cilji ukrepov EU po epidemiji tudi ponovna krepitev kulturnega in medijskega sektorja, ki ju je epidemija močno prizadela. Več -> TUKAJ.
7.00

Patronažne sestre: Niti za trenutek nismo nehale delati, četudi smo bili v strahu za lastno zdravje, zdravje naših družin in zdravje pacientov

Medtem ko je bilo v času razglašene epidemije veliko zdravstvenih storitev odpovedanih, patronažne medicinske sestre ves čas delajo na terenu - med ljudmi za ljudi. Primeri so različni in ne vedno zgolj zdravstveni. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta