Enotna cena testa za covid-19 je 65 evrov, skoraj pol nižja kot v Nemčiji, pri dobavah ni večjih zamud

Kristina Božič
31.03.2020 15:52

Naredili bomo vse potrebno, da bomo skupaj zagotovili najpomembnejše - poskrbeli za zdravje vseh, opisujejo sodelovanje in prilagajanje v laboratorijih, ki že skoraj mesec dni v času globalne pandemije virusa covid-19 vsakodnevno presegajo, kar se zdi mogoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V petek je bilo po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje opravljenih v državi dnevno več kot 1300 testov za ugotovitev okužbe z virusom covid-19. Z ministrstva za zdravje, ki ga vodi Tomaž Gantar, so nam poslali pojasnila o ceni in dostopnosti testov za ugotavljanje okuženosti ljudi z virusom covid-19. Število vseh opravljenih testov je v soboto preseglo skupno število 20.000 in dnevno nekajkrat presega začetne ocene zmogljivosti. V vmesnem času se je aktiviralo dodatne laboratorije po državi in s 103 testov 5. marca, prvi dan po prvem ugotovljenem primeru okužbe v državi, so 12. marca v enem samem dnevu opravili že več kot 1000 testiranj. Nato se je število dnevnih testiranj nekoliko zmanjšalo, a od 23. marca je ponovno bilo dnevno opravljenih več kot 1000 testov dnevno vse do nedelje, ko jih je bilo manj, a je v ponedeljek bilo število testiranj zopet nad 1100. Ugotovljenih novih okužb je bilo največ - 61 - 26. marca, v petek so jih odkrili 53, v ponedeljek 51, po petdeset pa 12. in 23. marca. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta