Edina sprejemljiva rešitev ob visokih cenah energentov je gospodinjski odjem za vse stanovalce, pravijo v Združenju upravnikov nepremičnin

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.01.2022 06:00

Opozarjajo, da upravniki niso tisti, ki so etažne lastnike spravili v obup zaradi vse višjih cen energentov, ampak krivdo pripisujejo neupoštevanju zakonodaje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Cene za gospodinjski odjem so pri večini dobaviteljev od 30 do 50 evrov za megavatno uro in so bolj ali manj fiksne. 

Arhiv Večera

Cene energentov še nikoli niso bile na tako visoki ravni kot zdaj, kar bo po žepu udarilo tako poslovne odjemalce kot gospodinjstva. A nekatera gospodinjstva bodo podražitve občutila še bolj, saj so zneski na njihovih položnicah tudi do petkrat višji kot pri ostalih. Razlog? Označena so kot poslovni odjemalci. Kar ni pravilno, pravi direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič, saj diskriminacije med državljani ne bi smelo biti. Rešitev za nastale težave vidi v upoštevanju zakonodaje, ki je popolnoma jasna in opredeljuje, kdo je gospodinjski odjemalec in kdo ni, v novih pogodbah z dobavitelji energentov, predvsem pa v uskladitvi cen energentov, ki bi bile pravične za vse.

Petkrat višja cena za poslovne odjemalce

V Združenju upravnikov nepremičnin, ki deluje v okviru GZS - Zbornice za poslovanje z nepremičninami, so tako včeraj sklicali tiskovno konferenco, da bi predstavili problematiko in dosedanje korake, ki so jih napravili za rešitev nastalih težav. Kot je pojasnil Udovič, si že več mesecev prizadevajo etažnim lastnikom omogočiti, da bi lahko v izjemno zaostrenih razmerah na trgu energente za potrebe večstanovanjskih stavb, torej elektriko in zemeljski plin, pridobivali na podlagi rednih cenikov za gospodinjske odjemalce. Dobavitelji namreč dobavo energentov večstanovanjskim stavbam opredeljujejo kot poslovno dobavo oziroma odjemna mesta v večstanovanjskih stavbah štejejo kot odjemna mesta za poslovni odjem. V časih, ko se cene energentov višajo, je problem postal bistveno bolj pereč, tako Udovič, ker se je zelo povečala razlika med cenami energentov za gospodinjski in poslovni odjem - v določenih primerih je cena kar petkrat višja.

Boštjan Udovič

Kot je pojasnil Udovič, gre običajno za dobavo energentov za skupne kurilnice večstanovanjskih objektov, včasih tudi več njih uporablja eno kotlovnico, ali druge skupne prostore. V času nizkih cen energentov je bil poslovni odjem najugodnejši, s podražitvami pa se je to spremenilo in je najdražji, je dejala Ksenija Virant, predsednica Združenja upravnikov nepremičnin pri GZS - Zbornici za poslovanje z nepremičninami in direktorica družbe za upravljanje Terca. Po njenem mnenju gre za grehe iz preteklosti, za katere pa niso krivi upravniki, kot menijo sedaj nekateri. Upravnik je tisti, ki zakupi energente, in dober upravnik išče vedno najugodnejšo varianto, je še poudarila Virantova. "Pri izbiri ponudb nas je zanimala samo najugodnejša cena," je pripomnila Janja Horvat Jaklič, direktorica stanovanjskega podjetja Zarja. A Boštjan Udovič je o tem, v katero kategorijo sodijo stanovalci, jasen: "Stanovalci niso poslovni odjemalci, saj so končni uporabniki teh energentov skoraj izključno fizične osebe oziroma potrošniki. Tako Zakon o oskrbi s plini kot Zakon o oskrbi z električno energijo sta glede tega jasna."

"Nismo krivi upravniki"

Z njihovim stališčem, da gre pri takšnem odjemu nedvomno za gospodinjski odjem, so se, vsaj v začetku, strinjali tudi pri regulatorju trga energentov, torej Agenciji za energijo, je pojasnil Udovič. "Tudi dobavitelji so se odzvali na naše pobude, a so nam dali vedeti, da se v tej kurilni sezoni ne bo spremenilo nič, ker so energenti že nabavljeni in pogodbe podpisane. Ta pomislek smo sicer razumeli, a hkrati menimo, da še ni nič zamujenega in je še dovolj časa, da se pravočasno uskladijo vsaj cene za januar," je prepričan Udovič. Po njegovih besedah se je stališče pristojnih kasneje spremenilo: "Jasno so nam dali vedeti, da je odločitev, ali gre v konkretnem primeru za gospodinjski ali poslovni odjem, v celoti prepuščena dobavitelju oziroma distributerju."

Da je država prepustila odločitev dobaviteljem, je s konkretnim primerom opisal Marjan Potočnik, direktor in solastnik podjetja Dominvest z Jesenic: "Pogodba z dobavitelji o oskrbi z energenti je za 1200 gospodinjstev na Jesenicah potekla konec decembra lani. Ponudbe smo začeli pridobivati že v septembru in kmalu spoznali, da nam dobavitelji, kot so nas obvestili, gospodinjskega odjema ne morejo več zagotoviti. Ponujena nam je bila torej zgolj ena možnost, poslovni odjem, posledica tega pa je petkratna podražitev energentov. Cena se je tako zvišala z 0,19 evra/KWh na 0,76." Po Potočnikovih besedah za nastale razmere tako niso krivi upravniki, ampak predvsem država, ker dobaviteljem omogoča proste roke pri odločanju, kdo bo kakšen odjemalec. O tem bi morala odločati pristojno ministrstvo in agencija, je zatrdil Potočnik.

Udovič pa je prepričan, da takšno stališče ne vzdrži resne presoje, saj je zakonodaja glede tega jasna. Zato si bodo pri Združenju upravnikov nepremičnin še naprej prizadevali, da v čim krajšem času dosežejo sistematično rešitev tega problema, saj se v nasprotnem primeru potrošnikom, ki so etažni lastniki, povzroča škoda, hkrati pa se jih spravlja v neenakopraven položaj v razmerju do drugih državljanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta