DVK sprejela rokovnik za evropske volitve 9. junija: Te datume si je dobro zapomniti

Va
29.02.2024 17:07

Od začetka volilnih opravil, to je 11. marca, do izteka roka za vlaganje list kandidatov, kar bo 10. maja, bodo volivci in poslanci lahko oddali svojo podporo posamezni listi kandidatov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eno od volišč na zadnjih volitvah evropskih poslancev iz Slovenije leta 2019.  
Robert Balen

Podporo bo mogoče oddati s podpisom posebnega obrazca, ki ga potrdi pristojni organ, na primer upravna enota. Izpolnjen in lastnoročno podpisan obrazec podpore mora volivec oziroma poslanec nato oddati predlagatelju liste kandidatov.

Volivcem s stalnim prebivališčem zunaj Slovenije, to so izseljenci, bo volilno gradivo z uradno prazno glasovnico odposlano najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, to pomeni, da bo na pošto oddano pred 25. aprilom.

Volivci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, bodo pa na dan glasovanja začasno v tujini ( zdomci), bodo lahko najpozneje do 9. maja prek spletnega portala eUprava oddali vlogo za glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini. Ob dosedanjih 30 voliščih v 26 državah bo na predlog ministrstva za zunanje zadeve na letošnjih evropskih volitvah odprto tudi volišče na veleposlaništvu v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih.

Volivke in volivci, ki bodo zaradi bolezni želeli glasovati na domu, bodo morali vlogo oddati najpozneje do 5. junija, kar velja tudi za tiste volivce, ki bodo želeli glasovati izven okraja stalnega prebivališča, na tako imenovanem omnia volišču.

Tudi za te volitve bo mogoče na predčasno glasovanje, in sicer 4., 5. ali 6. junija od 7. do 19. ure.

Z objavo izidov glasovanja na volilno nedeljo, 9. junija, bodo morali volilni odbori počakati, dokler se ne bodo zaprla vsa volišča v vseh državah članicah Evropske unije.

Poleg rokovnika volilnih opravil so članice in člani Državne volilne komisije sprejeli navodila volilnim komisijam za izvedbo volitev, sklep o vsebini in obliki glasovnice, sklep o vsebini in obliki uradne prazne glasovnice za glasovanje v tujini, sklep o določitvi 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini in sklep o višini akontacij volilnim komisijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta