Državno gospodarstvo: V Telekomu nadzornik, službo ima v Pošti

Damijan Toplak Damijan Toplak
09.07.2020 06:15

Nekdanji zdravstveni minister Aleš Šabeder navkljub menjavi vlade, v kateri je bil zdravstveni minister, kotira visoko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Šabeder se je kot zdravstveni minister udeležil lanskoletne Večerove prireditve Štajerski zdravnik leta 2019. 
Andrej Petelinšek

Aleš Šabeder, nekdanji zdravstveni minister in direktor UKC Ljubljana, pred tem pa direktor Semenarne Ljubljana, je šele po zadnji skupščini delničarjev Telekoma Slovenije, ki je bila 5. junija letos, pričel štiriletni mandat Telekomovega nadzornika. Vsega deset dni kasneje je že postal predsednik Telekomovega nadzornega sveta, ki pa je predvčerajšnjim že podal soglasje za pet milijonov evrov vredno prodajo Planet TV madžarski televizijski družbi TV 2, ki jo lastniško obvladuje 46-letni madžarski bankir Jozsef Vida. V lastništvu Telekoma Slovenije od medijev ostaja TS Media s spletnim portalom siol.net, ki pa tudi vsa leta posluje z izgubo - lani je ob 6,4 milijona evrov prihodkov znašala dobrih 300 tisoč evrskih tisočakov.

Še tretji svetovalec Novaka

Ptujčan Aleš Šabeder je od 15. junija kot svetovalec predsednika uprave (Borisa Novaka, op. a.) zaposlen na Pošti Slovenije. Tam so pojasnili, da je zaposlen kot svetovalec za ekonomske zadeve (predsednik uprave ima ob dveh članih uprave in Šabedru še dva svetovalca), njegova temeljna naloga pa je usmerjanje poslovanja kapitalsko povezanih družb v skupini Pošte Slovenije - pred kratkim so v PS postali še večinski lastniki koprskega logističnega podjetja Intereuropa. Dodali so, da je mesto svetovalca poslovodstva časovno vezano na aktualni mandat predsednika uprave, torej do 16. maja 2022. Čeprav je v prejšnji vladi Šabedra za zdravstvenega ministra predlagala LMŠ Marjana Šarca, pa Aleš Šabeder ni bil član te politične stranke niti katere druge. V novem mandatu je na funkcije pri podjetjih v (pretežnem) državnem lastništvu formalno delegiran iz tako imenovane kvote Desusa, a po virih s podporo stranke SDS in premierja Janeza Janše. ​Boris Novak, predsednik uprave Pošte, kjer je Šabeder zaposlen, je dolgoletni član SDS. Šabeder se včeraj na naše telefonske klice in telefonska sporočila ni odzval.

Investitorji pozdravili prodajo Planet TV

Po naših podatkih naj bi po medijih krožila nekoliko preuranjena informacija, da naj bi bil Aleš Šabeder kmalu imenovan za predsednika uprave Telekoma Slovenije, čeprav boljše obveščeni tudi pravijo, da so takšni premiki in hitra imenovanja v času nove vlade vedno možni. Mag. Tomaž Seljak je sicer štiriletni mandat kot predsednik uprave Telekoma Slovenije pričel šele decembra lani, sicer pa je 48-letni magister elektrotehnike na Telekomu zaposlen vse od leta 1997. Objava informacije, da je Telekom Slovenije naposled prodal družbo Planet TV, je bila med investitorji na Ljubljanski borzi dobro sprejeta, saj je delnica v zadnjih dneh s 46 evrov odskočila na 51. V Planet TV je Telekom v zadnjih letih investiral okrog 80 milijonov evrov, ni pa še povsem jasno, ali bo Telekom Slovenije moral kakšne dolgove Planet TV do njih ob prodaji omenjene družbe Madžarom prevzeti nase. Prav tako, ali kupoprodajna pogodba zavezuje Telekom k nadaljnjemu oglaševanju na Planet TV in v kolikšnem znesku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta