Državni turistični holding: Od Bernardina do Kranjske Gore, Zreč, Laškega ... Zadnji koraki do dogovora z Yorkom

Damijan Toplak
24.05.2021 05:00
Nastajajoči državni turistični holding se po nakupu Term Olimia krepi še v Savi Turizmu, ki bo osrednja družba v tem holdingu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi prestižni hotel Livada v Moravskih Toplicah bo del državnega turističnega holdinga.
 
Damijan Toplak

Turistična dejavnost v Sloveniji in svetu je zaradi širjenja novega koronavirusa in omejitev poslovanja v globoki krizi, ki pa jo umirjanje epidemije in odpiranje turizma, in to tik pred poletno sezono, lahko nekoliko omili. Prav tako polovica lani izdanih turističnih bonov slovenskih državljanov še ni bila porabljena, kar zbuja optimizem, da pa bodo unovčeni letos. V ozadju tega boja za preživetje turističnih ponudnikov slovenska politika in SDH snujeta oblikovanje t. i. državnega turističnega holdinga, v katerega bi združili turistične destinacije Save Turizma s Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem pa še Adria Ankaran in Terme Olimia bi se jim priključile, kakor tudi Terme Zreče z Roglo, Thermana Laško in Hit Alpinea v Kranjski Gori.

Terme Ptuj se v najstarejšem slovenskem mestu ponašajo z Grand hotelom Primus.
 
Andrej Petelinšek

Iz tako oblikovanega holdinga pa je v zadnjih letih odpadla Salinera Strunjan (kupuje jo družba Trigal, ki je v 50,1-odstotni lasti nemške KGAL in 49,9-odstotni lasti Zavarovalnice Triglav, medtem ko štajerski podjetnik Franc Jager in nekateri ruski interesenti s ponudbo niso uspeli), Terme Banovci je kupilo ljutomersko podjetje Karba MGE, Terme Lendava madžarska državna družba Comitatus-Energia, že predtem so se v Istrabenz Turizmu ločili od Hotela Palace Portorož, ki ga je kupil srbski poslovnež Miodrag Kostić.

Bo država res dolgoročni lastnik?

Sedaj se glavna bitka za državno obvladovanje čim večjega dela slovenskega turizma odvija v Savi, ki je več kot 75-odstotna lastnica Save Turizma s hoteli v Bernardinu, Portorožu, na Bledu, v Radencih, na Ptuju in v Moravskih Toplicah. V Savi je največji lastnik finančni sklad York, ki ima 43,23 odstotka delnic, državni Kad, SDH, Zavarovalnica Triglav pa blizu 50 odstotkov. Potekajo še zadnja pogajanja o odkupu lastniškega deleža Yorka v Savi in njegovih terjatev do Save, a uradne podrobnosti teh pogovorov ostajajo poslovna skrivnost. Neuradno si York za lastniški delež in terjatve lahko obeta kvečjemu 40 milijonov evrov, če ne celo manj, okoli 35 milijonov evrov, smo izvedeli. Večmesečno zaprtje turistične dejavnosti je pač poslabšalo pogajalsko pozicijo Yorka nasproti SDH. Naši viri še pravijo, da slovenska politika z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu naj ne bi imela dolgoročnih teženj po lastniškem obvladovanju in upravljanju pomembnega dela slovenskega turizma, ampak bi želeli omenjene destinacije in podjetja v državnem turističnem holdingu predvsem poslovno konsolidirati v popandemičnem okrevanju, nato pa ta holding prodati strateškemu lastniku. Ali je to res, lahko le ugibamo.

Zdravko Počivalšek
Robert Balen

Sedaj se bo s povezovanjem vseh teh turističnih podjetij znotraj državnega turističnega holdinga skušalo doseči sinergije, pri čemer bodo destinacije razdeljene v tri segmente - morje, Alpe, Panonia, določene destinacije (Strunjan, Banovci, Lendava) pa so bile prodane, saj je Sava imela premalo denarja za obsežnejše vlaganje.

Strunjan bo še v upravljanju Save Turizma

Nedavno so bile s prevzemnim postopkom dokončno podržavljene tudi Terme Olimia. Država je v prevzemnem postopku pridobila 41,51 odstotka delnic, lastniki pa so ostali tudi državni Kad, Slovenske železnice in DUTB, ki imajo nadaljnjih 52,72 odstotka lastništva term iz Podčetrtka. Prodajalci so s prodajo delnic državi prejeli več kot osem milijonov evrov kupnine. Največ med njimi Nova KBM, ki je imela 20,87 odstotka delnic Term Olimia, delnice so prodali še v družbi Bioto, ki združuje vodilne kadre Term Olimia, pa v Larix Investu Marjana Batagelja iz Postojnske jame, prav tako v Iliriki Modra zvezda - spomnimo, da pa je prav Ilirika Igorja Štembergerja vodila prevzemni postopek Term Olima za državo. Do prevzema funkcije gospodarskega ministra leta 2014 je bil med družbeniki Biota - ta ima sedež v Velenju - tudi Zdravko Počivalšek, sicer dolgoletni prvi mož Term Olimia.

Na gospodarskem ministrstvu niso odgovorili na naša novinarska vprašanja glede državnega turističnega holdinga in pogajanj z Yorkom o naložbi v Savi Turizmu. Ta bo sicer jutri v Moravskih Toplicah imel skupščino delničarjev, na kateri naj bi 16,2 milijona evrov bilančnega dobička ostalo nerazporejenega, jutri pa bo tam tudi skupščina Save, na kateri se bodo delničarji seznanili z 21 milijonov evrov njene bilančne izgube. Sava mora do konca junija refinancirati okrog 50 milijonov evrov posojil. Po skorajšnji prodaji Salinere Strunjan Trigalu bo Sava Turizem predvidoma še vsaj pet let imel v upravljanju strunjanski hotelsko-apartmajski kompleks, prihodnji državni turistični holding pa bo moral še veliko investirati v obnovo hotelov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta