zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

SLOVENIJA

Država s pol milijarde evrov rešuje HSE

Srečko Klapš
05.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V HSE so morali kupovati električno energijo na trgu - v času, ko so cene električne energije zaradi ruske invazije v Ukrajini močno porasle.
Igor Napast

Slovenski državni holding (SDH) je včeraj vplačal prvo od dveh tranš potrebnih finančnih sredstev za premostitev likvidnostnega primanjkljaja Skupine HSE v višini 300 milijonov evrov, drugo v višini 192 milijonov evrov pa bodo vplačali do 15. decembra letos. "Skupina HSE se je v zahtevni finančni situaciji znašla zaradi spleta negativnih dejavnikov, povezanih z energetsko krizo, zgodovinsko nizko hidrologijo v letošnjem letu, ustavitve Teša zaradi stisnitve enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje in nezmožnosti dobave zadostnih količin lignita ter zmanjšane pripravljenosti komercialnih bank za financiranje kratkoročnih likvidnostnih potreb," pojasnjujejo dano finančno injekcijo pri SDH in dodajajo, da bodo zasledovali cilj, da HSE celotni znesek vrne ustanovitelju najkasneje do konca leta 2024.

V HSE, ki ga od nedavno vodi Tomaž Štokelj, pa pojasnjujejo, da je bilo letošnje leto najzahtevnejše v zgodovini HSE. "Proizvodnja hidroelektrarn bo zaradi slabe hidrologije za 32 odstotkov nižja od načrtovane. Težave so se zaradi zahtevnih geoloških razmer in stebrnih udarov ter stisnitve enega od dveh odkopnih polj nakopičile tudi v Premogovniku Velenje, ki bo kljub uvozu premoga lahko zagotovil precej nižje količine premoga, to pa bo vplivalo, da bo proizvodnja v Tešu, ki v normalnih razmerah zagotavlja kar tretjino vse slovenske električne energije, za petino nižja." Posledično so morali v HSE kupovati električno energijo na trgu - v času, ko so cene električne energije zaradi ruske invazije v Ukrajini močno porasle. Skupina HSE bo tako poslovala z izgubo, ocenjeno na 460 milijonov evrov. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?