Društvo novinarjev: Ugotovitve iz poročila presegajo njegove pristojnosti in so v nasprotju s strokovnimi ocenami

B.P., STA
21.06.2021 13:11
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes na redni junijski seji prisluhnil ugotovitvam generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha glede domnevne cenzure na Televiziji Slovenija pri objavi pogovora z izraelskim veleposlanikom in glede poročanja televizijcev o diplomski nalogi poslanca DeSUS Branka Simonoviča. Pričakovati je tudi njegove ukrepe. Odzvali so se v Društvu novinarjev Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Društvo novinarjev Slovenije ocenjuje, da je današnja razprava v okviru programskega sveta oblika pritiska na integriteto in neodvisnost odgovorne urednice informativnega programa. "Programskemu svetu ne odrekamo pravice, da razpravlja o potencialnih etičnih zdrsih uredništva, vendar pa ugotovitve iz poročila direktorja, ki je ena od podlag za razpravo, po našem mnenju presegajo njegove pristojnosti in so v nasprotju s strokovnimi ocenami dela urednice," sporočajo z DNS. 

PREBERITE ozadje zgodbe o razreševanju Manice J. Ambrožič

Do obeh domnevno spornih primerov se je opredelila tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, ki ni ugotovila kršitve profesionalnih standardov, v obeh primerih se je odzval tudi Aktiv novinarjev Televizije Slovenija in opozoril, da ni bilo cenzure in da je novinarka Eugenija Carl pri poročanju upoštevala novinarske standarde. "Sprašujemo se, ali ima generalni direktor kompetence in pristojnost za presojo posameznih uredniških odločitev, ob tem pa so njegove ocene celo v nasprotju s stališči uredništva in stroke. Menimo, da so očitani domnevni etični prekrški urednice zgolj sredstvo za njeno razrešitev, ki ni strokovno utemeljena," svojo izjavo zaključuje DNS.

Kot določa zakon o RTVS, odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije. Direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak je za STA potrdila, da ne bo predlagala zamenjave Janežič Ambrožičeve. Se pa generalni direktor lahko odloči za zamenjavo Gorščakove, a bi moral dokazati nepravilnosti, kar pa bi bilo po njenih besedah težko. Prepričana je namreč, da delajo strokovno, odgovorno in nepristransko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta