Dosedanji državni sekretar na vrh policije

Elizabeta Planinšič
28.01.2021 18:30
Dr. Anton Olaj je pred osmimi leti iz policije šel v pokoj, od danes je generalni direktor. Andrej Jurič ostaja v vodstvu policije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petletnega mandata na mestu generalnega direktorja policije doslej še ni nihče končal. 
Arhiv Večera

Policija je velika organizacija in menjava na vrhu policije na operativno delo policije ne vpliva, je ob menjavi na vrhu policije dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Vlada je namreč danes sklenila, da z jutrišnjim dnem vodenje policije kot generalni direktor prevzema dr. Anton Olaj. Do danes je bil 58-letni Novomeščan državni sekretar na notranjem ministrstvu, s tega mesta ga je vlada zdaj seveda razrešila. Ko se je izvedelo, da je med kandidati, ki so se prijavili na razpis za prvega policista v državi - o tem je prvo poročalo Delo -, in da je edini izpolnjeval pogoje, je bilo skoraj nemogoče, da ga notranji minister Aleš Hojs ne bi predlagal vladi za imenovanje na vrh policije, če ga je izbral za državnega sekretarja. Olaj je na funkcijo imenovan za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

A ob tem velja omeniti, da petletnega mandata na vrhu policije ni še nihče izpeljal do konca. Najdlje se je obdržal na tem mestu Jože Romšek, policijo je vodil tri leta in pol, na to mesto je bil imenovan v času prve vlade Janeza Janše. Najmanj, zgolj dva tedna, je bil generalni direktor policije Olajev predhodnik Anton Travner, ki je na dan preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) junija lani zaradi spornih nabav medicinske opreme, katerih tarča je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, odstopil - sicer iz osebnih razlogov. Policijo je zdaj kot v. d. generalnega direktorja vodil Andrej Jurič. Ta zdaj ostaja v službi generalnega direktorja policije, namigi pa so, da ga čaka mesto direktorja avtocestne policije, ki bo začela delovati čez nekaj tednov. Jurič se na razpis za prvega policista niti ni prijavil.

Po odhodu v pokoj tožba

Olaj je poklicno pot začel leta 1981 na takratni Postaji milice Ljubljana - Vič. Nato je med letoma 1986 in 2006 delal v novomeški kriminalistični službi kot kriminalist, kriminalistični inšpektor, vodja sektorja za zatiranje gospodarske kriminalitete in nazadnje kot načelnik urada kriminalistične službe, je navedeno v sporočilu po seji vlade. Svojo poklicno pot v policiji je sklenil leta 2012 kot direktor Policijske uprave Novo mesto, navajajo v uradu vlade za komuniciranje. To sicer ne drži povsem, Olaj je z mesta direktorja novomeške policijske uprave odstopil oktobra 2010 zaradi objektivne odgovornosti po prometni nesreči pred krožiščem pri Mačkovcu, v katero je bil vpleten zdaj že upokojeni policist. Ta je 3. decembra 2009 okoli pol četrte ure zjutraj, ko se je vračal s prednovoletne zabave, trčil v vozilo nosečnice. Ženska je bila pri tem huje ranjena, tako da so jo zdravniki komaj obdržali pri življenju, otroka pa so rešili z operacijo. Policijska obravnava nesreče ni potekala, kot bi morala, saj se pri policistu ni ugotavljalo, ali je morebiti vozil pijan. Zaradi tega so trije policisti prejeli pisna opozorila pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, voznik pa se je pred sankcijo rešil z upokojitvijo, na sodišču pa bil obsojen na pogojno kazen. Olaj je bil premeščen na Generalno policijsko upravo v Ljubljani, leta 2012 pa odšel v pokoj. A nato je vložil tožbo proti svojemu nekdanjemu delodajalcu, torej notranjemu ministrstvu oziroma policiji, češ da je bila premestitev nezakonita. In po sodni poti je uspel ter dobil povrnjeno vse, kar mu je bilo vzeto.

Anton Olaj se vrača v policijo, tokrat na sam vrh. 
Mnz

NPU še zdaj vodi vršilka dolžnosti

Novi generalni direktor policije je leta 1989 diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani, leta 2005 je magistriral na Fakulteti za evropske in državne študije Nove univerze, leta 2011 pa je doktoriral na Evropski pravni fakulteti Nove univerze. Tako je v vodstvu policije zdaj en v. d. manj. Še vedno pa vlada zmeda na vrhu NPU, kjer je v. d. direktorja Petra Grah Lazar, odstavljeni direktor NPU Darko Muženič pa s sodno bitko skuša priti nazaj na vrh te kriminalistične enote. Ki ji je sicer Hojs z novo sistemizacijo in organizacijo dela v policiji, kateri smo poročali, vzel avtonomijo, saj jo je uvrstil neposredno pod direktorja Uprave kriminalistične policije. To je kot v. d. prevzel Vojko Urbas - do vrnitve Branka Japlja, ki je v tujini, so takrat pojasnjevali v vrhu policije. A v. d. se je pri Urbasovem imenu sčasoma izgubil.

Primopredaja na vrhu policije bo opravljena danes. Kdo bo Olaja nasledil na notranjem ministrstvu, za zdaj še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta