Dopisniška mreža Radiotelevizije Slovenija: Se bo Karmen Švegl res morala posloviti?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
19.06.2020 14:05

"Če bi se na javni radioteleviziji dobro zavedali svoje funkcije, bi morali vsaj ohranjati svojo dopisniško mrežo. Če pa bi želeli biti še bolj profesionalni, bi jo v resnici morali razširjati."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karmen Švegl na terenu
Osebni Arhiv

"Najprej bomo skušali znižati stroške najemanja dragih satelitskih linij. V tem primeru bi lahko odprli kakšno novo dopisništvo, predvsem Azija je tukaj zanimiva. Za zdaj pa ostajamo pri tem, kar imamo, in skušamo zadeve racionalizirati." Tako je maja 2017 v prvem intervjuju za Večer generalni direktor javne radiotelevizije Igor Kadunc odgovoril na vprašanji, ali bodo več vlagali v mednarodno mrežo dopisništev oziroma ali se bo krčenje tudi na tem področju nadaljevalo. V zadnjih treh letih novega dopisništva RTV Slovenija ni odprla, je pa pred dnevi v medijskih krogih zaokrožila informacija, da naj bi se na Kolodvorski zaradi varčevanja, ki jo od vodstva zahteva tudi nadzorni svet javnega zavoda, skušali odpovedati trem honorarnim dopisnikom iz tujine. Omenjalo se je Karmen Švegl z Bližnjega vzhoda, Tanjo Borčič Bernard iz Zagreba in Uroša Lipuščka iz Pekinga.
"Dopisniška mreža na tujem, ki vključuje dopisništva v Washingtonu, Moskvi, Bruslju, Rimu, Berlinu, Beogradu, Furlaniji/Julijski krajini, Avstriji in v avstrijskem zamejstvu ter na Bližnjem vzhodu se ne krči. Gre za mrežo, v kateri delujejo dopisniki, ki poročajo tako za Radio kot za Televizijo Slovenija. Dopisniške mreže ne krčimo, trudimo pa se zmanjšati stroške delovanja," pojasnjujejo na javnem servisu, a hkrati priznavajo, "da pogodbenega sodelovanja z Urošem Lipuščkom ni že od marca, ko se zaradi koronavirusa ni vrnil na Kitajsko. Zaradi zmanjševanja variabilnih stroškov tudi za jesen ne načrtujemo sklenitve pogodbe“. Glede statusa Tanje Borčič Bernard in Karmen Švegl pa odgovarjajo, da sodelovanja z njima ne prekinjajo.

Marko Milosavljević
Robert Balen
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.