Deželna banka Slovenije v prodajo, poteza ni navdušila vseh zadružnikov: V teku že pogovori s Sparkasse

Timotej Milanov Timotej Milanov
12.04.2023 01:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Na včerajšnji izredni skupščini Zadružne zveze Slovenije, ki skupaj s Kapitalsko zadrugo in drugimi zadrugami obvladuje največji lastniški delež Deželne banke Slovenije (DBS), so potrdili predlog o prodaji lastniškega deleža v banki.  

Kmalu bodo tako največje lastnice DBS-Zadružna zveza, Kapitalska zadruga, Skupina Prva, ČZD Kmečki glas in KD Group podpisale sporazum o prodaji banke, ki naj bi se prodajala vsaj po ceni 18,23 evra za delnico. A odločitev o prodaji banke ni navdušila vseh zadružnikov, pri čemer nekateri opozarjajo, da večina zadrug ob vabilu na skupščino sploh ni prejela gradiva, na podlagi katerega bi se lahko odločale. Prejele niso niti besedila omenjenega sporazuma, ki so ga potrdili. So pa zadeve na skupščini podrobno pojasnjevali odvetniki, smo izvedeli.  

V nekaterih zadrugah prodaje niso podprli, med njimi je bila tudi Kmetijska zadrugi Radgona. "To je srebrnina naših prednikov in ni prav, da jo prodajamo na tak način po relativno nizki ceni. Banka dela zelo dobro in ima izjemno dobro donosnost, letos bo imela 12-odstotno donosnost na kapital, zato ne vem, zakaj bi prodajali podjetje, ki nosi zlata jajca. Tega v naši zadrugi ne počnemo," pravi direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič.  

Tudi direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer-Križevci Slavko Petovar pravi, da se težko poistovetijo z načrtovano prodajo banke. "Kot nasledniki prve zadruge, ki je nastala kot hranilnica, se s tem težko strinjamo. Celotno zadružništvo je nastalo na temelju hranilništva, gre za neko zgodovino, ki tudi nas obvezuje, da bi morali banko ohraniti v svoji lasti. A gre za odločitev večine, ki se ji bomo morali verjetno tudi mi prilagoditi."  

Deželna banka Slovenije se je že večkrat omenjala kot naslednja v vrsti za prodajo v sklopu konsolidacije slovenskega bančnega sistema. 

V DBS, ki jo vodi Jure Kvaternik, glede načrtovane prodaje pravijo, da je ta v pristojnosti lastnikov banke in da njihovih potez v vodstvu družbe ne morejo komentirati. Dodajajo le, da je banka v lanskem letu dosegla rekordne rezultate iz poslovanja: "Pozitivni trendi se nadaljujejo in izboljšujejo v letu 2023. Banka v skladu s svojo strategijo nadaljuje svoje poslanstvo financiranja prebivalstva, podeželja in malega gospodarstva ter zadrug." Po nerevidiranem rezultatu poslovanja je DBS v lanskem letu ustvarila skoraj 27 milijonov evrov prihodkov in 7,4 milijona evrov čistega dobička. Banka ima 343 zaposlenih in 76 poslovalnic. Po podatkih KDD ima DBS izdanih 4,2 milijona delnic, kar pomeni, da bi lahko ob postavljeni ceni za celotno banko iztržili vsaj okoli 77,6 milijona evrov.  

DBS je po podatkih Banke Slovenije konec leta 2021 imela 2,5-odstotni tržni delež na slovenskem bančnem trgu.  

Predsednik Kapitalske zadruge Branko Valenko pravi, da so največje lastnice v glavnem usklajene glede prodaje: "S KD Group se bomo verjetno še pogovarjali, a v bistvenih točkah se sporazum več ne bo spreminjal."  

Pri tem že vodijo pogovore o prodaji z najbolj resnim interesentom-banko Sparkasse, a Valenko pravi, da posel še ni dogovorjen. Kmalu bodo namero o prodaji tudi javno objavili in pozvali tudi vse druge potencialne interesente k oddaji ponudb. "Naše zahteve so zelo visoke, zato bomo videli, kaj se bo sploh dogajalo na trgu." Na vprašanje, zakaj so presodili, da je ravno zdaj pravi čas za prodajo, Valenko odgovarja: "Pred petimi leti, ko so naši predhodniki del lastništva že prodali Prvi, so se tudi zavezali, da bomo v petih letih skušali skupaj najti ustreznega kupca. Zdaj je prišel ta čas.”  

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta