Desusov minister Podgoršek ne želi iz Janševe vlade

Žana Vertačnik
06.01.2021 09:34
LMŠ, SD, SAB, Levica in Desus naj bi s Karlom Erjavcem na čelu in z vsaj 43 podpisi konstruktivno nezaupnico vložili prihodnji petek. Odprto ostaja vprašanje položaja kmetijskega ministra iz kvote Desusa Jožeta Podgorška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav brez zagotovljenih 46 glasov, KUL s Karlom Erjavcem napoveduje vložitev konstruktivne nezaupnice za prihodnji konec tedna.
Robert Balen

V začetku oktobra predstavljena pobuda Koalicija ustavnega loka (KUL) je prešla v zadnjo fazo. Po besedah mandatarskega kandidata Karla Erjavca bodo namreč prihodnji petek, to je 15. januarja, vložili konstruktivno nezaupnico. Po poslovniku državnega zbora je tajno glasovanje treba izpeljati po najmanj dveh in v največ sedmih dneh od vložitve predloga. "V naslednjem tednu bomo tudi zbrali potrebne podpise, pričakujem 43 podpisov," je po včerajšnjem srečanju predsednikov levosredinskih opozicijskih strank povedal Erjavec. Kot kandidata za mandatarja so ga sicer že potrdili v strankah LMŠ, SAB in SD, organi Levice bodo o tem odločali danes.

Računajo na pogovore s SMC

V torek bodo v KUL začeli preštevanje lastnih poslanskih vrst, začenši s poslansko skupino Desus, ki se javno do podpore vladni alternativi še ni opredelila. "V Desusu bomo imeli v torek sestanek poslanske skupine in tam pričakujem štiri podpise poslancev," je povedal prvak upokojenske stranke, ki od poslanske skupine pod vodstvom Franca Jurše pričakuje, da bo spoštovala odločitve organov stranke. Ker tudi vsi glasovi KUL, to je 43, ne bodo zadostovali, je nadalje povedal: "Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da državni zbor pove, kakšno politiko želi v prihodnosti." Računa sicer, da se bodo v prihodnjem tednu nadaljevali "neformalni pogovori" s predstavniki SMC. "Kot veste, sem jim poslal vabilo za pogovore, moram pa reči, da do tega trenutka odziva na vabilo še ni bilo," je povedal o poslancih SMC Zdravka Počivalška, ki je minuli teden na seji sveta stranke odločila, da Erjavčevega mandatarstva ne podpira.

"Ne vlagamo konstruktivne nezaupnice, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, da bi zaustavili rušenje države," je povedal Erjavec. Janševi vladi je vnovič očital neuspešnost v spopadanju z epidemijo, ogrožanje neodvisnih institucij in medijev: "Želimo ustaviti denormalizacijo države."

Podgoršek ni sledil Gantarjevemu zgledu

Nejasna ostaja medtem strankarska usoda kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki po odhodu Desusa iz vlade z odstopom ni sledil strankarskemu kolegu Tomažu Gantarju. Statut upokojenske stranke določa, da ob odhodu iz vlade ministru preneha članstvo, če še naprej ostaja na funkciji. Podgoršek nam je nedavno odgovoril, da skladno z dogovorom v organih stranke Desus, da ministri ne odstopajo iz vlade v teh turbulentnih časih, ne namerava odstopiti. Erjavec je včeraj povedal, da je bil sklep sprejet zlasti zaradi ministra za zdravje, da ne bi doživljal očitkov, da je vlado v takšnih razmerah zapustil čez noč. Po Gantarjevem odstopu so po njegovih navedbah pričakovali tudi Podgorškovega.

"Slej ko prej bodo o tem odločali organi stranke in bodo verjetno ugotovili, da ni več član stranke Desus," je bil oster Erjavec. Kdaj bodo organi stranke presojali o tem, še ni znano, nam je pa Podgoršek sporočil, da so nazadnje tako odločitev sprejeli ravno na Erjavčevo pobudo, zato v vladi ostaja. "Sam vedno delujem konstruktivno in državotvorno in tako bo tudi v prihodnje," je odvrnil na vprašanje, kaj bo storil, če organi stranke ugotovijo, da mu je članstvo v Desusu prenehalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta