DeSUS proti združitvi z Gibanjem Svoboda, bodo pa projektno sodelovali s koalicijo

L. M., STA
05.04.2023 02:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DeSUS se ne bo združil pod okriljem Gibanja Svoboda.
Igor Napast

Prvak zunajparlamentarne stranke DeSUS Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so se predstavniki DeSUS sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden pa tudi s predstavniki SD in da so se "pomembno zbližali". Trenutno čakajo še na sestanek z ministrom za delo in koordinatorjem Levice Luko Mescem. Predlog Gibanja Svoboda o združitvi so zavrnili. "Ni možna združitev kot s SAB ali LMŠ, ampak je možno sodelovanje na projektih," je poudaril Rifelj.

Ko gre za projekte, je imel Rifelj v mislih predvsem reforme, ki jih napovedujeta vlada in premier Robert Golob. V DeSUS bodo tako pripravili svoja izhodišča, ki jih bodo uskladili tudi s civilno družbo oziroma z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Sindikatom upokojencev Slovenije (SUS), s katerima so se že sestali. "Da dobimo čim večjo težo in pa da bomo lahko nenazadnje tudi vplivali na te reforme," je pojasnil Rifelj in dodal, da bodo pripravljena izhodišča nato usklajevali s koalicijo.

Rifelj: Nismo za ulico, pogovarjamo se za mizo

Cilj začasnega vodstva stranke je, da do naslednjega kongresa, ki bo januarja prihodnje leto, naredijo čim več. V poganjanjih z ministrstvi in parlamentarnimi strankami želijo doseči dogovor, ki bo v korist vsem upokojencem, ranljivim in starejšim ljudem. Protestov upokojencev pod okriljem Pavla Ruparja niso želeli komentirati. "Nismo za ulico, mi smo zato, da se pogovarjamo za mizo, s številkami in seveda, da se izpogajamo za mizo. Ulica ni primerna pot za spremembe," je dejal Rifelj.

DeSUS, ki ima trenutno evidentiranih okrog osem tisoč članov, po besedah Riflja v zadnjem času beleži priliv članov. Prav tako so sedež stranke preselili v Celje, saj je prostore v Ljubljani po porazu na parlamentarnih volitvah prejšnje vodstvo prodalo: "Za najem prostorov od občine Celje imamo 150 evrov mesečne najemnine," je poudaril Rifelj in dodal, da iščejo rešitve tudi za ljubljansko pisarno.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta