Delavci na ljubljanski upravni enoti dosegli stavkovno zahtevo, stavke v ponedeljek ne bo.

Kristina Božič
04.10.2019 13:08

Delavci in delavke na ljubljanski upravni enoti so že lani novembra z belo stavko opozorili na nevzdržno podaljševanje delovnika. Ker se razmere v desetih mesecih niso uredile, so ta teden napovedali, da bodo od ponedeljka dalje z delom prenehali vsak dan uro pred koncem uradnih ur oziroma njihovega delovnika. A z doseženim dogovorom in s podpisom sporazuma, ki se bo začel izvajati že danes, stavke v ponedeljek ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

V začetku tedna je sindikat delavcev UE Ljubljana imenoval stavkovni odbor in napovedal začetek stavkovnih aktivnosti za ponedeljek, 7. oktobra. Delavci in delavke na upravni enoti so zaradi sistema dela redno ostajali na delovnem mestu tudi po več ur čez uradni delovni čas. Razlog je bila zahteva v času ministrovanja Borisa Koprivnikarja, da so morali v dnevu obravnavati vse stranke, ki so do konca delovnega časa oziroma uradnih ur vzeli listek, ki je določal kdaj bodo na vrsti. Koriščenje nadur pa je bilo za zaposlene na upravni enoti omejeno. Delavci in delavke so zahtevali, da se razmere dela uredijo in da se spoštuje zakonski osem-urni delovnik.
Z današnjo uskladitvijo in podpisom sporazuma z vodstvom upravne enote so predstavniki sindikata, ki ga vodi Dragan Stanković dosegli zahteve in tako je stavka preklicana. Načelnik upravne enote Bojan Babič nam je pojasnil, da se bo sporazum začel izvajati že danes. To pomeni, da bodo uradniki in uradnice prenehali z delom ob koncu uradnih ur. "Stranke bomo informirali na vhodu in tudi kasneje, da bo upravna enota delala le do konca uradnih ur," je pojasnil, da je sedaj tudi na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Rudi Medved, več razumevanja za to, da je potrebno spoštovati tako pravice strank kot pravice delavcev in delavk. Upravna enota bo delovala v okviru normativov obravnave strank, te pa bodo poskušali povišati z določenimi prostorskimi spremembami in kadrovskimi okrepitvami, je Bojan Babič pojasnil dolgoročne ukrepe, ki se jih bodo lotili, da se bi v čim večji meri zagotovilo, da stranke ne bodo ostale brez možnosti obravnave ob koncu uradnih ur, hkrati pa se bo spoštovalo tudi delovno zakonodajo in pravice zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta