Cepljenje šolnikov: Največ zanimanja med mariborskimi šolami

Vida Božičko
09.03.2021 06:00
V tem tednu se začne cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V nekaterih krajih so akcijo že začeli, drugod še zbirajo sezname zainteresiranih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mariboru se želi cepiti 3125 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. 
Andrej Petelinšek

"Ta teden smo pripravljeni za najbolj množično cepljenje v enem tednu," je povedal koordinator za množično cepljenje Jelko Kacin, ki ocenjuje, da bo v tem tednu uporabljenih krepko čez 53.000 odmerkov. Od tega bo na voljo 29.400 odmerkov cepiva AstraZenece, ki je zraven kroničnih bolnikov zdaj namenjena tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, saj so to osebe, ki so praviloma mlajše od 65 let. "Cepivo je na voljo celotnemu kadru. Ne le vzgojiteljem in učiteljem, pač pa tudi čistilkam, kuharjem in drugemu osebju v šolah in tudi voznikom šolskih avtobusov. Če cepiva ni dovolj, bodo najprej na vrsti starejši od petdeset let," je dejal Kacin.

V Mariboru na seznamu 70 odstotkov šolnikov

A v Mariboru so se odločili, da bodo takoj cepili vse zaposlene v šolstvu, ki si to želijo, ne glede na starost. "Če bi želeli najprej cepiti 50-letnike in šele nato mlajše, bi bil to prevelik organizacijski zalogaj. Zainteresirane bomo na cepljenje vabili po skupinah iz iste šole," je pojasnil direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik in dodal, da imajo cepiva za vse dovolj. Prejeli so namreč 5500 odmerkov cepiva AstraZeneca, ocenjujejo pa, da je v tem sektorju zaposlenih približno 4500 ljudi. Na seznamih, ki so jih šole morale oddati do petka, je za zdaj 3125 zainteresiranih. "Nekaj šol sicer še ni oddalo seznama, a računamo, da številka ne bo šla čez 3200," je še dejal direktor, ki je sicer z odzivom zelo zadovoljen. Cepilo se bo namreč okoli 70 odstotkov vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kar je velik uspeh.

Z odzivom je zadovoljna tudi ravnateljica Osnovne šole Tabor I Martina Rajšp. "Pri nas sta se za cepljenje prijavili dve tretjini zaposlenih. Odziv je bil zelo dober," je dejala. V Izobraževalnem centru Piramida Maribor pa se je za cepljenje prijavilo okoli 60 odstotkov zaposlenih.

Testiranje še trikrat po prvem odmerku

Cepljenje za mariborske in okoliške šole se bo v UŠC Leona Štuklja začelo v četrtek. "Cepljenje bo v popoldanskem času, da ne bomo ovirali delovnega procesa v šolah. V treh dneh bi morali priti vsi na vrsto," je pojasnil direktor ZD Maribor, ki računa, da bodo v soboto s prvim odmerkom cepljeni že vsi.

Z drugim odmerkom jih bodo cepili predvidoma po osmih do dvanajstih tednih. Testiranje pa bo za vse obvezno vsaj še trikrat. Potem se bodo enkrat tedensko testirali le še tisti, ki se za cepljenje niso odločili. Kaj pa drugi ukrepi? Če bo maska v razredu tudi po cepljenju še naprej obvezna, ni znano. Ravnateljica Rajšpova bi si vsekakor želela, da bi se po tem nekateri ukrepi sprostili, a podrobnosti za zdaj še niso znane.

V Ljubljani bodo učitelje cepili šele prihodnji teden

Cepljenje bodo v tem tednu začeli še v nekaterih drugih krajih. Ne pa še povsod. V Murski Soboti bodo cepljenje začeli že danes, zanje so naročili 1000 odmerkov. Nekatere bodo cepili kar na šoli, sicer pa bo cepljenje potekalo v zdravstvenem domu. V Velenju se je do petka prijavilo 635 zainteresiranih, cepiti pa jih nameravajo v sredo in četrtek. V Kranju bodo cepljenje začeli v petek, v Novem mestu so za to rezervirali sredo in petek, na Ptuju pa soboto. Tam bodo za ta namen vzpostavili cepilno točko v prostorih krajevne skupnosti Breg. Zanimanje je na Ptuju izrazilo 600 oseb od 1500, kolikor jih je zaposlenih v šolskem sektorju.

Na koroškem za zdaj sezname zainteresiranih še zbirajo. To so sporočili tudi iz ljubljanskega zdravstvenega doma, kjer bodo na podlagi teh seznamov in glede na količine prejetega cepiva organizirali cepljenje. V tem tednu bodo tako nadaljevali cepljenje kroničnih bolnikov in cepljenje z drugim odmerkom, šolnike pa bodo predvidoma začeli cepiti šele naslednji teden. Medtem so v Kočevju 160 učiteljev in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju že cepili konec prejšnjega tedna, nekaj pa jih na svoj prvi odmerek še čaka.

Za zdaj je odziv v šolah, ki so sezname že pripravile, relativno dober. Tudi šolski sindikat SVIZ ocenjuje, da bo interes za cepljenje na koncu izrazila več kot polovica vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta