Cepljenje da ali ne. Bodo vrata javnih vrtcev za necepljene otroke zaprta?

Tina Recek Tina Recek
12.10.2020 05:05

V želji, da se trend naraščanja števila necepljenih otrok obrne navzdol, so poslanci sprejeli novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Necepljenim otrokom bi zakon omejil dostop do javno sofinanciranih programov.
Andrej Petelinsek

Precepljenost predšolskih otrok je pri nas padla na 93 odstotkov, medtem ko je meja za razvoj kolektivne imunosti 95 odstotkov. Da bi se trend obrnil, so 29. septembra poslanci sprejeli novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz vrst SMC, SDS in Desusa. Kaj prinaša? Po spremembi zakona v javni vrtec in javno sofinancirani zasebni vrtec ne bo mogoče vpisati otroka, ki ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam in za to ne obstajajo medicinski razlogi. Vanj pa se bo lahko vključil malček, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja. Sprememba zakona še določa, da se zavrne vpis necepljenih kandidatov na srednje šole, visokošolske zavode in fakultete, ki izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialnem varstvu. Navedene omejitve po noveli zakona ne bodo veljale za posameznike, necepljene iz medicinskih razlogov.

Uveljavitev ustavila pobuda za razpis zakonodajnega referenduma

Kot so nam sporočili iz državnega zbora, zakon še ni stopil v veljavo oziroma ni bil poslan v objavo v uradnem listu, ker je Združenje v Gibanju OPS, Osveščeni prebivalci Slovenije, začasni predsednik gibanja je Ladislav Troha, minuli torek vložilo pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu. Zdaj je na potezi notranje ministrstvo, da preveri, ali je pobuda podprta s podpisi najmanj dva tisoč petsto volivk in volivcev.

Določba o omejitvi vpisa v vzgojno-izobraževalne institucije je tudi v širšem predlogu novega zakona o nalezljivih boleznih, ki ga predlaga zdravstveno ministrstvo. Ta med drugim še določa, da se necepljeni otroci ne bodo mogli udeležiti organiziranih letovanj, ki so financirana iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z zdravstvenega ministrstva dodajo, da so na predlog zakona še pred iztekom javne obravnave, ki se je zaključila konec septembra, prejeli preko 400 pripomb, ki jih morajo preučiti in nanje odgovoriti. In še: "Nedavno sprejeto novelo zakona o nalezljivih boleznih bomo tudi upoštevali in jo smiselno umestili v naš predlog."

Nujen predpogoj za delo v zdravstvu

Na pomen cepljenja opozarja tudi medicinska fakulteta mariborske univerze: "Obvezno cepljenje proti nalezljivim boleznim je nujen predpogoj za delo v zdravstvu, saj so nalezljive bolezni, ki jih prenesemo na ranljivo skupino bolnikov, lahko za njih tudi smrtne. Nič ne pomaga najbistrejši strokovnjak, ki bo z ošpicami okužil transplantiranca, ki bo potem zaradi tega umrl."

Po besedah govorcev s fakultete verjetno lahko obstajajo izjeme za delo, ki ne vključuje bolnikov, in gotovo so - tako kot povsod v življenju - tudi v tem izjemni primeri. Pri tem pa znova poudarijo: "Vendar v glavnem menimo, da je cepljenje predpogoj za odgovorno delo v zdravstvu. Če nekdo v to ne verjame, potem sodobna medicina zanj sploh nima smisla. Morda obstaja splošno prepričanje, da bolezni, kot so oslovski kašelj, ošpice, davica, ni več. A je še kako pomembno poudariti, da so še vedno prisotne in da se z njimi še vedno srečujemo, imamo tudi izbruhe oslovskega kašlja. Zato je izjemno pomembno, da so zdravstveni delavci zaščiteni in tako ne širijo bolezni."

Pod lupo cepilni status dijakov

Da že nekaj let preverjajo cepilni status dijakov, ki se vpisujejo v program zdravstvena nega in bolničar negovalec, pa nam je sporočila ravnateljica mariborske Srednje zdravstvene in kozmetične šole Katja Rek. Ob tem je izpostavila, da so dijaki, ki opravljajo praktični pouk v zdravstvenih ustanovah, tako kot drugi zdravstveni delavci, zaradi narave dela pogosteje izpostavljeni nalezljivim boleznim in so lahko pomemben vir okužbe v tem okolju. Nalezljivo bolezen lahko prenesejo na bolnike, potencial širjenja je velik. Med bolniki so tudi nedonošenčki, nosečnice, bolniki po transplantacijah in zdravljenju malignih bolezni ter drugi z dejavniki tveganja za težji potek bolezni, ki se lahko konča tudi s smrtjo. "Če so cepljeni, je možnost, da bodo bolezen prenesli na bolnika, bistveno manjša. Pomembno je torej, da imajo opravljena vsa obvezna cepljenja v skladu s programom cepljenja," je še dejala Rekova.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta