Cene goriva počasi navzgor. Ministrstvo razmer na trgu ne spremlja

Gregor Grosman Gregor Grosman
20.01.2021 06:00
Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se od začetka popolne liberalizacije cen vseh naftnih derivatov oktobra lani vztrajno višajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kupci bodo lahko gibanje cen spremljali na spletni strani goriva.si.
Andrej Petelinšek

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se po popolni liberalizaciji cen vseh naftnih derivatov, do česar je prišlo po odločitvi vlade 1. oktobra 2020, vztrajno višajo. Lep čas je bila cena za oba omenjena derivata okrogli evro, takoj nato je padla za nekaj centov, nato pa je šla hitro svojo pot - navzgor. Vendar stanje po besedah Boštjana Okorna iz Zveze potrošnikov Slovenije ni tako skrb vzbujajoče. "Strahovi, ki smo jih imeli, da se bodo cene zelo povišale zaradi višjih marž, se še niso uresničili," razlaga sogovornik.

Okorn ocenjuje, da tako poceni goriva, kot je bilo nazadnje pred dobrimi tremi meseci, kmalu ne bomo imeli več. Ne pričakuje pa, da bi se cena 95-oktanskega bencina zvišala nad 1,3 evra za liter. "Alternativ je veliko in ljudje bodo začeli kupovati električne avtomobile, če bo šlo tako naprej," razlaga.

Zelo majhna razlika med cenami

​Kot pozitivno za potrošnike ocenjuje trenutne razmere na trgu, saj trgovci pri nas (še) ne spreminjajo cen dnevno, kot to počnejo ponekod po Evropi, denimo v Nemčiji in Avstriji. "Imamo delno stabilno okolje. Cene se spreminjajo, vendar ne iz dneva v dan, sploh pa ne iz ure v uro." Je pa zelo majhna razlika, zgolj dva centa, med ceno dizelskega goriva zunaj avtocestnega križa in na avtocestnih bencinskih servisih. "Razlika je manjša kot včasih," se spominja Okorn, ki zre tudi čez mejo, v Avstrijo, kjer je dizelsko gorivo zgolj nekaj cenejše, bencin pa precej dražji kot pri nas. V Avstriji imajo sicer višje trošarine na bencin, za dizel pa nižje.

Po prejšnjem modelu regulacije cen je ministrstvo za finance z nižanjem in višanjem trošarin lahko vplivalo na cene goriva, tega pa, odkar imamo cene deregulirane, ne počne več. "Nastalo je stanje, ko imamo trošarine dizla višje od trošarin bencina in je dizel sedaj dražji," pojasnjuje Okorn. Meni, da so razlike v ceni med gorivoma zelo odvisne prav od trošarinske politike, trenutno znaša trošarina na dizelsko gorivo pri nas več kot 38 odstotkov, trošarina na 95-oktanski bencin pa dobrih 37 odstotkov. ​

Na cene pogonskih goriv seveda najbolj vpliva nabavna cena nafte. Ta se je od oktobra lani do danes zvišala za 34,1 odstotka, vendar se takšna rast v celoti ni prenesla na potrošnika. Za primerjavo: maloprodajna cena 95-oktanskega bencina se je od 1. oktobra do danes povišala za 4,1 do 7,2 odstotka, maloprodajna cena dizelskega goriva v istem obdobju pa za 5,9 do 12,4 odstotka. Za liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina je treba ta čas pri ponudnikih OMV, MOL, Petrol in Hofer odšteti od 1,041 do 1,072 evra, za liter dizelskega goriva pa med 1,094 in 1,124 evra. Sogovornik napoveduje, da bomo v prihodnosti zagotovo deležni večjih nihanj cen navzgor in navzdol.

Če bi se cene višale s hitrostjo, kot so se doslej, bi lahko pogonska goriva že čez šest mesecev znova dosegla cene, kakršne smo imeli konec leta 2018, ko so morali vozniki nekaj tednov za liter dizelskega goriva in 95-oktanskega bencina odšteti več kot 1,3 evra. A dogajanje na naftnem trgu je dinamično in je takšne linearne zaključke težko delati.

 

Cen ne spremljajo več

Ker v spletni aplikaciji goriva.si uporabniki vidimo zgolj trenutno aktualne maloprodajne cene derivatov pri posameznem ponudniku, smo na ministrstvo za gospodarstvo (MGRT) naslovili vprašanje, ali imajo morda zbrane informacije o gibanju maloprodajnih cen za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo od 1. oktobra do danes. Odgovorili so nam, da je vlada sprejela, da ukrep kontrole cen po izteku veljavnosti obstoječe uredbe, s katero je regulirala ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest in hitrih cest, ni več potreben. "Nadzorni mehanizmi za preverjanje morebitnih spornih praks so določeni v zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence, za nadzor trga pa je pristojna Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence," so dodali. MGRT sicer spremlja kotacije naftnih derivatov na svetovnem trgu, vendar ne izračunava več cen na podlagi prejšnjega modela, saj ta ni več veljaven.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta