Cankarjev dom: "Z zaposlitvijo čistilk bo lažje delati"

Kristina Božič
11.06.2019 16:25

Osrednji hram kulture je več let čistilo sedem redno zaposlenih in devet čistilk preko čistilnega servisa. Julij naj bi prinesel enakopravnost in zaposlitev vseh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Cankarjevem domu je trenutno zaposlenih 157 delavk in delavcev, ki letno poskrbijo za 2500 prireditev.
Robert Balen

"Javni zavodi smo bili dolgo časa pod pritiskom očitkov, tudi v okviru kulturne politike, da imamo preveč zaposlenih," pojasni generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski in doda, da jih je odobritev ministrstva za kulturo, ki ga vodi Zoran Poznič, da lahko spremenijo kadrovski načrt in zaposlijo čistilke, ki so do sedaj delale prek čistilnega servisa, glede na prejšnje izkušnje prijetno presenetila. Gre za enega prvih primerov dobre prakse "insourcanja" delavk in delavcev v javni upravi v času vlade Marjana Šarca. Ta se je k zaposlitvi "outsourcanih" delavk in delavcev zavezala tudi v koalicijski pogodbi. "Odločili smo se, da bomo zaposlili tudi del varnostnikov. Del pa jih ne moremo, saj nimamo licence za opravljanje službe varovanja," opozori na določene sistemske ovire poslovna direktorica Barbara Štukelj.

Uršula Cetinski
Robert Balen

Vsako delo šteje

"Že sedaj imamo zaposlena del čistilk in osebo, ki jih koordinira. Imamo opremo za čiščenje, saj je delno vgrajena v samo stavbo," pojasni Barbara Štukelj in s tem pove, da organizacijsko ne bo večjih sprememb. Del denarja, ki so ga sedaj dobili prek kulturnega ministrstva iz proračuna za splošne stroške in so z njim plačevali zunanje izvajalce, se bo prerazporedil v postavko plač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta