Brez "šlep" pilota ostanejo na tleh

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.07.2020 06:30

V 14 urah in 17 minutah je preletel 1036 kilometrov in postavil rekord ptujskih jadralnih letalcev v dolžini in v času enega preleta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Urbančič je postavil nov mejnik v letenju z jadralnim letalom.
Osebni arhiv

Grega Urbančič, ptujski pilot jadralnega letala, je na pragu letošnjega poletja postavil rekord v poletu, ki so ga v Aeroklubu Ptuj zapisali med tiste, s katerimi se lahko postavijo ne samo na domačem nebu, temveč odmevajo tudi širše. Urbančičevi letalski kolegi že vedo, da imajo v svojih vrstah pilota, rojenega za postavljanje rekordov, sam pa pravi, da je treba veliko leteti, izkoristiti ugodne vremenske razmere, vztrajati in se kdaj odločiti na vrat na nos, a z veliko odgovornosti, saj se sicer lahko še tako dobro načrtovan polet z jadralnim letalom prehitro konča.

Marsikaj kroji dolgost jadralnih preletov

"Že dva dni pred rekordnim poletom sem usmeril fokus na ponedeljkovo vremensko napoved in proučeval možnosti za zgoden start in dolg jadralni prelet. Napovedane so bile zmerne temperature, dan je junija dolg, pojavila se je severna vremenska situacija, ki sem jo želel izkoristiti. Nekaj skrbi mi je tisti konec tedna vzbujala le šibkost vetra na manjših višinah. A ker rekordni jadralni preleti niso zgolj v mojih rokah, temveč so odvisni tudi od sodelovanja s kolegi, in te sem obvestil, da v ponedeljek, 22. junija poletimo na let za rekordi, odlašanja ni bilo," pravi Grega Urbančič in doda, da ga je tudi tokrat v zrak potegnil Ivan Furjan, "šlep" pilot, sodelovali pa so še člani kluba. "Za polet sta se tokrat odločila tudi jadralni prijatelj Robert Hriberšek in Boštjan Fidler iz Maribora. Z mariborskima kolegoma smo želeli preleteti tisoč kilometrov in sodelovanje na tako dolgi poti je še kako dobrodošlo," pravi Urbančič, ki je proti Pohorju poletel tri minute po šesti uri zjutraj in v zraku ostal 14 ur in 17 minut, v tem času pa preletel 1036 kilometrov ter s tem postavil tako daljinski kot časovni rekord v klubskem letenju.

V Aeroklubu Ptuj se veselijo rekordnega poleta svojega kolega Gregorja Urbančiča.
Gregor URBANČIČ
V Aeroklubu Ptuj se veselijo rekordnega poleta svojega kolega Gregorja Urbančiča.
Gregor URBANČIČ

Dobro se je izšlo

"Na moje domače letališče v Moškanjcih smo prileteli v formaciji, zmagoslavno, ob 20.20 - ob uri, ki predstavlja številke letošnjega leta, česar pa, iskreno povedano, nismo načrtovali, a se je dobro izšlo," doda Grega Urbančič, ki se veseli tudi več kot tisoč preletenih kilometrov svojih kolegov. "Ponovno smo dokazali, da je Ptuj odlično izhodišče za dolge prelete ob severnem vetru, in prepričan sem, da bomo v klubu lestvico tisoč kilometrov kmalu postavili še precej višje," napoveduje Urbančič in si želi, da bi podobne prelete opravilo še več jadralnih pilotov.

V Aeroklubu Ptuj se veselijo rekordnega poleta svojega kolega Gregorja Urbančiča.
Gregor URBANČIČ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta