(BORZNI KOMENTAR) Novomeška Krka rekordno močna, Cinkarna Celje vstopa v prvo kotacijo na Ljubljanski borzi

Gospodinjstva, gospodarstvo in zvezne držav v ZDA so še vedno v pričakovanju sprejetja obsežnega paketa pomoči za pandemijo v višini 1,9 bilijona dolarjev s strani ameriških demokratov. Ker tolikšna investicija predstavlja osem odstotkov BDP ZDA iz 2019, bo sprejetja takega načrta pomoči lepa popotnica za delniške trge.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Razveseljujejo tudi izsledki nove študije, ki nakazujejo, da cepivo, ki so ga razvili na univerzi v Oxfordu, skupaj s podjetjem AstraZeneca, ne le ščiti ljudi pred nastopom hujše bolezni in smrti, ampak tudi bistveno upočasni prenos virusa. Študija raziskovalcev z Univerze v Oxfordu je prva, ki kaže na to, da dotično oziroma katerokoli cepivo proti koronavirusu zmanjšuje tudi sam prenos virusa. Ob pozitivnejših novicah delniški trgi beležijo uspešen začetek novega meseca, globalni tečaji so se po korekciji v drugi polovici januarja v začetku tega tedna ponovno okrepili, medtem ko je zlato nekoliko izgubilo, dolar pa se je proti evru okrepil za odstotek.

Sezona četrtletnih poročil za 4. kvartal 2020

V ZDA se zdaj nahajamo na polovici sezone objav četrtletnih poslovnih izidov za lanski zadnji kvartal. O poslovnem izidu je doslej poročalo dobrih 200 podjetji od 500, ki so trenutno vključena v ameriški indeks S&P500. Ta so v lanskem zadnjem kvartalu v povprečju zabeležila enoodstotno rast prihodkov in štiriodstotno rast dobička v medletni primerjavi. V preteklem kvartalu sta jo pri medletni primerjavi najslabše odnesla energetski in industrijski sektor, ki sta zabeležila 35- in 11-odsotoni upad prihodkov. Po rasti prihodka in dobička sta še naprej konsistentna zdravstveni in tehnološki sektor, ki se jima je dobiček povišal za 15 in 12 odstotkov. Prihodki so se najbolj povečali pri sektorju potrošnih cikličnih dobrinah in sicer na račun odličnega četrtega kvartala 2020 podjetja Amazon in nedavne vključitve Tesle v S&P500 indeks.

Krka rekordno, Cinkarna Celje v prvo kotacijo

Na domačem trgu smo bili deležni začetka sezone objav poslovnih izidov domačih BLUE chipov za preteklo četrtletje. Novomeška Krka je na ravni skupine v letu 2020 ustvarila rekordnih 1,53 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za tri odstotke več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je zvišal za 17 odstotkov in je po predhodnih nerevidiranih izkazih dosegel 286,6 milijona evrov, kar je najvišji čisti dobiček doslej. Takšen rezultat najverjetneje pomeni še boljše izplačilo dividend kot lani, ko so te znašale 4,25 evra na delnico. Glede na močno Krkino bilanco bi bilo pričakovati rast dividende v skladu z rastjo dobička v 2020. Cinkarna Celje, ki v zadnjih tednih redno odkupuje lastne delnice in tako skrbi za dobrobit delničarjev, vstopa v prvo kotacijo na Ljubljanski borzi (LJSE). Delnice Cinkarne Celje so letos pridobile pet odstotkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.