Bo predsednica republike razpadli mladinski posvetovalni odbor popolnila ali opustila?

Va
15.11.2023 11:31

Pred poldrugim mesecem je Nataša Pirc Musar po dogodku na Kongresnem trgu končala članstvo Sare Štiglic, od takrat je odbor zgolj enočlanski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinski posvetovalni odbor s predsednico republike, ko ga je imenovala. Sara Štiglic je prva z leve. 
Bor Slana/STA

Poldrugi mesec, odkar je v mladinskem posvetovalnem odboru predsednice republike Nataše Pirc Musar ostala zgolj ena članica, Lucija Karnelutti, smo v predsedniško palačo vprašali, ali se je predsednica odločila, kaj bo z odborom: ga bo popolnila ali opustila. Sodeč po odgovoru odločitve še ni oziroma je odbor še vedno zgolj enočlanski. Ko bo oblikovana nova sestava mladinskega posvetovalnega odbora, bo javnost ustrezno obveščena, pravijo pri predsednici. Dosedanje sodelovanje v odboru pa da je bilo zelo dobro in zastavljenih več konkretnih projektov, navajajo, eden od njih je tretji predsedničin forum, ki bo na temo medvrstniškega nasilja in spoštljive komunikacije izpeljan prihodnje leto. 

Razhod ob Pohodu za življenje

Ko je štiričlanski predsedničin posvetovalni odbor, imenovan konec junija letos, v začetku oktobra razpadal, je Nataša Pirc Musar izrazila željo, da deluje tudi v prihodnje. Kot je znano, so ga člani po vrsti zapuščali, ko je predsednica odpoklicala Saro Štiglic. Najprej je odstopil Vid Čeplak Mencin, nato tudi Luka Hiti. Zgodilo se je pred Pohodom za življenje, ko so organizatorji te iniciative na Kongresnem trgu v Ljubljani postavili 190 zastavic. Pojasnili so, da v spomin na prav toliko šolskih razredov otrok, ki jih vsako leto manjka v generaciji, ker umrejo v postopkih abortusa, ki jim v gibanju nasprotujejo. Kmalu zatem je zastavice začela odstranjevati skupina drugače mislečih deklet, med njimi je bila Sara Štiglic. 

Predsednica republike je takrat obsodila po njenem neprimeren način komunikacije članice odbora do drugače mislečih, ob tem pa poudarila, da je splav ustavna pravica, ki jo bo vedno neomajno podpirala. Obenem, je pojasnila, pa je dolžna paziti, da je kultura dialoga na najvišji možni ravni, in to pričakuje tudi od svojih sodelavcev.

Na stran izključene Štiglic se je nato postavil premier Robert Golob. Na družbenem omrežju X je zapisal, da se je postaviti za temeljne svoboščine, kot je odločanje o rojstvih otrok, dejanje poguma ter da imajo mladi svoje načine izražanja stališč in jih je prav v tem podpreti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta