Bo negativni test pogoj za vstop v Avstrijo tudi za dnevne migrante?

B. J., STA
29.01.2021 15:57
O morebitni zaostritvi pogojev za vstop v državo avstrijska ministrica za evropske zadeve in ustavo Karoline Edtstadler na tiskovni konferenci v Ljubljani ni govorila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ostri nadzor na avstrijski meji bi lahko kmalu bil še ostrejši.
Andrej Petelinšek

Na obisku v Ljubljani pri državem sekretarju z ministrstva za zunanje zadeve Gašperju Dovžanu je bila avstrijska ministrica za evropske zadeve in ustavo Karoline Edtstadler. Na skupni virtualni konferenci sta oba najostreje obsodila mazaški napad na dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem. Ministrica je odločno dejala: "Zahtevamo, da se te vandale izsledi in primerno kaznuje." Ob tem je zagotovila, da bo Avstrija še naprej podpirala slovensko narodno skupnost. Spomnila je, da je severna soseda ob lanski stoti obletnici plebiscita, "ki je bila še več kakor zgodovinska, saj sta se je udeležila tako avstrijski kot slovenski predsednik," svojim avtohotonim manjšinam letne podpore zvišala za dvakrat: "S štirih milijonov na skoraj osem milijonov evrov."

Oba sta se tudi zavzela, da bi EU bolje skupno koordinirala boj zoper covid-19. Avstrijka je poudarila, da v Avstrijo dnevno na delo hodi 200 tisoč delavcev iz sosednjih držav. Med njimi 26 tisoč Slovencev. "Kljub zaprtju meje zavoljo pandemije ti ljudje mejo nemoteno prehajajo." Omenila je še, da okoli tisoč podjetij iz Avstrije v Sloveniji zaposluje še 20 tisoč ljudi. Toda avstrijska tiskovna agencija APA je le nekaj kasneje poročala, da nameravajo v Avstriji zaostriti pogoje za vstop v državo. Glede na osnutek, ki ga je dobila avstrijska tiskovna agencija APA, bi morali tudi dnevni migranti predložiti negativen izvid na novi koronavirus. Predlog ukrepa bi lahko stopil v veljavo prihodnji teden. Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je bil ob tem kritičen do načrtovanih dnevnih testiranj dnevnih migrantov in posvaril pred kaosom. Samo na Koroško dnevno na delo pride okoli 10.000 ljudi iz Slovenije, skupno jih je okoli 25.000, piše APA. Kasneje je Kaiser sporočil, da mu je minister za zdravje Rudolf Anschober zagotovil, da bodo preoblikovali del ukrepa, ki predvideva dnevno predložitev negativnega testa ali zdravniškega spričevala za dnevne migrante.

Sicer pa je Dovžan gostji predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Torej krepitev gospodarstva zaradi zdravstvene krize s prehodom na zeleno in digitalno, spoštovanje vladavine prava in ohranitev evropskega načina življenja, pa napor za čim prejšnjo širitev EU na Zahodni Balkan. Karoline Edstadler je pri tem obljubila avstrijsko podporo, dodala pa je še zamisel o veliki koferenci o prihodnosti EU. Zavzela se je za cepilne certifikate, ki naj bi že poleti Evropejcem omogočili večje prehajnanje meja in medsebojno priznavanje testov na novi koronavirus, ker bi to pomagalo "gospodarstvu in še posebej turizmu."

Na eno od novinarskih vprašanj sta odgovorila, da je še prezgodaj za oceno, kakšne posledice bo imel brexit. Dovžan je menil, da Slovenija ne bo med bolj prizadetimi državami, pa vendar je že prišlo do zapletov pri "napotenih delavcih, vendar zaplet rešujemo." Edtstadlerjevo je sprejel tudi zunanji minister Anže Logar. Glavna tema pogovorov je bila vladavina prava, so sporočili iz ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta