Bitcoin rekordno in nihajno. Globalne trge preveva noro tveganje

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.01.2021 06:00
Največja kriptovaluta je od božica pridobila dve petini vrednosti ter presegla vrednost 34.000 dolarjev in 600 milijard dolarjev tržne kapitalizacije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po siloviti rasti čez novo leto je vrednost bitcoina včeraj zanihala za 17 odstotkov. 
Reuters

Bitcoin (BTC), največja blagovna znamka med kriptovalutami, ​te dni dosega nove rekordne vrednosti. Od božiča do zadnje praznične nedelje je pridobil skoraj 40 odstotkov vrednosti in prvič presegel 34.000 ameriških dolarjev ter kar 600 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

 

Analitiki ameriške finančne novinarske hiše Bloomberg zviševanje vrednosti bitcoina in tudi drugih kriptovalut pripisujejo dejstvu, da so digitalne valute v svoje portfelje začeli vključevati tudi nekateri institucionalni vlagatelji na Wall Streetu. Vse bolj se namreč uveljavlja mnenje, da v času tiskanja poceni denarja centralnih bank za reševanje posledic pandemije na gospodarstvo, tovrstne naložbe ohranjajo vrednost pred inflacijo ali celo hiperinflacijo. In da bolj ko prihaja bitcoin v ospredje, težje ga klasični vlagatelji ignorirajo. Ob tem opozarjajo, da se z naraščanjem vrednosti bitcoina polni balon, ki bo enkrat počil: "Divja rast je le eden od znakov, da globalne trge preveva noro tveganje. Vlagatelji pa se ne zavedajo, da gre rastoče trgovanje z bitcoini vedno na račun nekoga," opozarja Louis Gave, soustanovitelj Gavekal Research.

Po skokoviti rasti je vrednost bitcoina včeraj sicer zanihala od 28.154 do 33.562 dolarjev, kar je precejšnja volatilnost, opozarjajo analitiki, ki razloge za rast kriptovalut vidijo tudi v pešanju ameriškega dolarja in vlečejo vzporednice z drugo polovico leta 2017, ko so kriptovalute na ta račun začele pridobivati vrednost: "Precejšnja nihanja vrednosti bitcoina kažejo, da gre za relativno novo premoženje, ki še vedno išče svoj prostor na kapitalskem trgu," je za Bloomberg povedal Adrian Lowcock, vodja investiranja v družbi Willis Owen, in dodal, da je pred bitcoinom še veliko pomembnih ovir, ki jih mora uspešno premagati, da bi postal klasična oblika premoženja. Vzporedno rastejo tudi vrednosti drugih kriptovalut, med njimi ethra (ETH), kar Vijay Ayyar iz singapurske kriptomenjalnice Luno pripisuje unovčevanju dobičkov pri bitcoinu in prerazporejanju kripto portfeljev.

A rast naj se ne bi ustavila, saj Antoni Trenčev, direktor in soustanovitelj podjetja Nexo v Londonu, meni, da bi lahko bitcoin vrednost 50.000 dolarjev presegel že v letošnjem prvem četrtletju. Scott Minerd, glavni investicijski direktor Guggenheima, pa napoveduje, da naj bi se vrednost te kriptovalute povzpela celo na 400 tisoč ameriških dolarjev.

Ne glede na to, ali pa prav za to, je treba ostati pri tako tveganih naložbah previden. V svetovalni hiši Vezovišek & Partnerji menijo, da sodijo kriptovalute med alternativne naložbe, ki jih je smiselno dodajati v manjših odmerkih s ciljem razpršitve tveganj in zmanjšanja nihanja vrednosti naložbenega portfelja. Ob tem opozarjajo na pet osnovnih pravil investiranja: "Ta nas učijo, da se izogibamo naložbam, ki jih ne razumemo, da je donos premo sorazmeren s tveganjem, da ne nosimo vseh jajc v eni košari, da pazimo na stroške in da prilagajamo portfelj razmeram na trgu."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta