Avstrijo mučijo slovenske napovedi atomske prihodnosti

20.08.2021 16:40
Slovenski in avstrijski zunanji minister v Ljubljani odločno za to, da Evropska unija (EU) stori vse, da se balkanska begunska pot kljub krizi v Afganistanu ne ponovi več.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski zunanji minister Anže Logar je danes v Ljubljani na delovnem sestanku gostil avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga. 
MZZ

Slovenski zunanji minister Anže Logar je danes v Ljubljani na delovnem sestanku gostil avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga. Tega je na obisku spremljal tudi štajerski deželni glavar Hermann Schützenhöfer.

Ministra sta na skupni tiskovni konferenci po pogovorih pohvalila tesne dobrososedske odnose. Ob tem je Logar dejal, da ceni avstrijske napore za napredek slovenske narodne skupnosti, pri čemer da so bili v zadnjem letu storjeni bistveni koraki. Ministra sta poleg boja zoper pandemijo covida-19, pri čemer sta se zavzela za bilateralno usklajevanje ukrepov, načela tudi krizo v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ZDA in Nata znova prevzeli oblast. "Naše sporočilo je, da se dogodki iz leta 2015 in 2016 ne smejo več ponoviti. Avstrija in Slovenija pozivata mednarodno skupnost, naj stori vse, da ne pride več do takšnega migrantskega vala. Tudi predsedstvo Slovenije Svetu Evropske unije se bo zavzelo, da pri članicah o tem najdemo soglasje."

Koliko Afganistancev v Slovenijo

Schallenberg je slovenskega gostitelja dopolnil: "Napovedoval sem, da bo slovensko predsedovanje EU zahtevno. Toda zdaj vidimo, da je zahtevno še bolj od pričakovanj, pa naj gre za Zahodni Balkan, Belorusijo, Rusijo, vzhodno partnerstvo in zdaj še za Afganistan. Zaradi humanitarne krize, ogrožanja človekovih pravic in splošne varnosti lahko vsa regija zdrsne v propad. Zato je prav, da se Slovenija zavzema za skupni odgovor EU, da se balkanska begunska pot ne ponovi več."

Minister Logar je na novinarsko vprašanje odgovoril, da bo Slovenija iz Afganistana sprejela dva nekdanja pomočnika Slovenske vojske in njuni družini ter še pet posameznikov, ki so sodelovali z evropsko zunanjo službo. "Migracije pa naj zajezijo že afganistanske sosede, da ne bodo prišle do Evrope," je pripomnil.

Vsa Avstrija proti jedrski energiji

Še eno žgočo temo sta načela sogovornika, pri kateri pa stališča niso enaka, in sicer prihodnost atomske energije v Sloveniji, ki v Avstriji, kot je menil Schallenberg, doživlja enotno zavračanje tako vseh političnih strank kot javnosti.​

​Minister Logar je gostoma iz Avstrije Schallenbergu in Schützenhöferju, ki sta bila danes tudi pri državnem sekretarju na ministrstvu za infrastrukturo, ki je julija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok, Blažu Košoroku, zagotovil popolno transparentnost glede načrtov o podaljšanju obratovanja nuklearke v Krškem in za izgradnjo morebitnega drugega bloka nuklearke, še zlasti glede presoje vplivov na okolje. "Dialog glede tega bo z vsemi slovenskimi sosedami maksimalno vključujoč," je obljubil. Pri tem je povedal tudi, da Slovenija že zdaj izpolnjuje najvišje varnostne standarde na področju rabe jedrske energije in bo to počela tudi v prihodnje.

Logar je opozoril, da je jedrska energija za Slovenijo pomemben vir pridobivanja električne energije, saj pomeni približno 40 odstotkov vse primarno proizvedene energije v državi: "Jedrska energija je ključna, če želimo hitro preiti na zelene vire energije oziroma zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Odločitev o gradnji drugega bloka nuklearke še ni sprejeta, je pa Agencija RS za okolje (Arso) v postopek presoje potencialnih vplivov na okolje vključila tudi vse sosede."

​Schallenberg svetuje alternativo

Schallenberg je dejal, da je odprt dialog zelo pomemben in da Avstrija spoštuje odločitve drugih držav glede "mešanice" virov pridobivanja energije: "Toda v Avstriji se zelo zavedamo pomanjkljivosti jedrske energije, predvsem varnostnega tveganja, poleg tega je to zelo draga tehnologija, jedrski odpadki pa bodo obremenili tudi naslednje generacije." Zavoljo tega Avstrija v prihodnosti ne vidi rešitve v atomski energiji, smo ga razumeli.

​Avstrijski minister je na novinarsko vprašanje, kaj torej svetuje Sloveniji, kje naj najde trajnostne energetske vire, odgovoril, da obstajajo tudi alternative: "Sončna, vetrna in vodna energija, uporaba biomase. Tu je veliko potenciala, tehnične možnosti pa še niso povsem izkoriščene. Menim tudi, da bi prav Slovenija in Štajerska lahko okrepili sodelovanje na tem energetskem področju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta