Anketa: Polovica vprašanih podpira vztrajanje vlade pri komisarskem kandidatu Tomažu Veselu

STA, M.R.
31.08.2024 13:35

Več kot polovica oz. 54,4 odstotka vprašanih bi podprla vlado pri vztrajanju, da za evropskega komisarja iz Slovenije predlaga Tomaža Vesela, kaže anketa Ninamedie za Dnevnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel 
Sašo Švigelj

Skoraj polovica vprašanih oz. 45,9 odstotka vprašanih prav tako meni, da je Tomaž Vesel primeren kandidat, 24,4 odstotka vprašanih pa da temu ni tako.

Slovenska vlada je že v začetku meseca v Bruselj poslala predlog s kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Vesela za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije, kandidat pa se je ta teden tudi sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Trenutno razmerje med doslej predlaganimi kandidati in kandidatkami pa nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja Evropska komisija spolno uravnotežena. Von der Leyen naj bi tako po nekaterih informacijah "pritiskala" na nekatere manjše države članice, da bi kandidata zamenjale s kandidatko. V kabinetu slovenskega premierja sicer na vprašanje, ali se je predsednica Evropske komisije s takšno prošnjo obrnila tudi na slovensko vlado, odgovarjajo, da neformalnih pogovorov ne komentirajo, stališče vlade glede kandidata pa da je jasno.

Naklonjenost slovenskemu kandidatu v javnem mnenju pa so preverjali tudi na Dnevniku. Na vprašanje, ali bi podprli slovensko vlado, če bo vztrajala pri odločitvi, da Vesela predlaga za slovenskega komisarja, je pritrdilno odgovorilo več kot polovica vprašanih. 26,5 odstotka vprašanih vlade pri tem ne bi podprla, 19,1 odstotka vprašanih pa se ni opredelila.

Največ podpore pri volivcih Svobode

Nekaj manj kot polovica oz. 45,9 odstotka vprašanih meni, da je Vesel primeren kandidat, 24,4 odstotka pa da ni. Nekaj manj kot tretjina oz. 29,7 odstotka vprašanih je neopredeljenih. Po pisanju Dnevnika ima Vesel največ podpore med volivci Svobode (85 odstotkov) in SD (70 odstotkov), najmanj pa med volivci SDS (22 odstotkov).

Na vprašanje, ali se vprašanim zdi sprejemljivo, da naj bi von der Leyen po neuradnih informacijah zavzemala za drugega kandidata in ne kandidata, ki ga je predlagala slovenska vlada, je 49,6 odstotka vprašanih odgovorilo z ne, 32,2 odstotka vprašanih pa z da. 18,2 odstotka vprašanih je odgovorilo z ne vem.

Da naj o izbiri slovenskega kandidata odloča slovenska vlada, je odgovorilo 67,3 odstotka vprašanih, da naj o tem odloča predsednica Evropske komisije pa 22,6 odstotka vprašanih. 10,2 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

Ninamedia je javnomnenjsko anketo izvedla med 29. in 30. avgustom na vzorcu 1000 vprašanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta