Anketa: Podpora vladi najnižja doslej, minister Han je najbolj priljubljen politik, premier Golob pa najmanj

STA, Va
28.10.2024 07:42

Delo aktualne vlade podpira le dobra četrtina vprašanih, Gibanje Svoboda pa manj kot 12 odstotkov anketiranih, so v raziskavi javnega mnenja za Pop TV izmerili pri Mediani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vrh lestvice politikov se je prebil prvak SD, gospodarski minister Matjaž Han.
Robert Balen

Dobrih 58 odstotkov vprašanih vladi nasprotuje. To je nižja podpora, kot jo je ob izteku mandata zabeležila prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Med strankami prepričljivo vodi opozicijska SDS, za to stranko bi zdaj glasovalo 22,2 odstotka vprašanih, septembra 24,7 odstotka. Največjo vladno stranko Gibanje Svoboda bi izbralo 11,7 odstotka anketirancev, medtem ko bi jo septembra izbralo 15,2 odstotka vprašanih. Podpora koalicijski SD je glede na anketo nekoliko višja, stranko bi namreč podprlo 6,6 odstotka vprašanih (septembra 5,5 odstotka). Sledita Levica s 4,9 odstotka (septembra 4,4 odstotka) in NSi, ki ostaja pri 4,5 odstotka podpore.

Za Vesno bi glasovalo 3,5 odstotka vprašanih (septembra 3,1 odstotka), Resni.ci je podpora narasla z 2,1 na 3,2 odstotka. SNS in Pirate bi volila po dva odstotka anketirancev, Našo prihodnost in Dobro državo pa odstotek. Za SLS bi glasovalo 0,8 odstotka, za Zelene in Našo deželo 0,5 odstotka, Konkretno pa ne bi izbral nihče. Katero drugo stranko bi volilo 2,7 odstotka.

Zvečal se je delež neopredeljenih. Da ne vedo, koga podpreti, je odgovorilo 21,4 odstotka anketiranih (septembra 19 odstotkov). Nobene stranke pa ne bi volilo 10,4 odstotka vprašanih (septembra 6,6 odstotka), 0,9 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 1,4 odstotka vprašanih pa bi oddalo prazno glasovnico.

Vlado Roberta Goloba podpira 26,3 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki vlade ne podpirajo, znaša 58,3 odstotka, odstotek neopredeljenih pa je padel na dobrih 15,4 odstotka. Delo DZ podpira 19,1 odstotka vprašanih, ne podpira ga 62,7 odstotka, ostali so neopredeljeni.

Finalista na predsedniških volitvah 2022 Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta pri vrhu lestvice priljubljenosti. 
Sašo Bizjak

Na vrh lestvice priljubljenosti politikov se je prebil prvak SD Matjaž Han, druga je predsednica republike Nataša Pirc Musar, tretji pa evropski poslanec Vladimir Prebilič. Sledi poslanec in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, šesta je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Predsednik NSi Matej Tonin je 14., predsednik SDS Janez Janša 17., koordinatorka Levice Asta Vrečko na 18. mestu, na zadnjem 20. mestu je predsednik vlade in Svobode Robert Golob.

Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za Pop TV izvedel med 21. in 24. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 725 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta