Andrej Šter: Kriminalna ravnanja nekaterih turističnih agencij. Pri vračanjih naj se preveri, da bo pot varna in ne predstavlja dodatnega tveganja.

Kristina Božič
15.03.2020 13:29

Iz dneva v dan spreminjajoča se situacija zaradi globalne pandemije koronavirusa spreminja poti potovanj in terja potrpljenje ter sodelovanja. Na zunanjem ministrstvu ponavljajo opozorila izpred že nekaj tednov dni, sodelujejo pa tudi v redkih primerih uspešnih sodelovanj med državami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve je ogorčen nad postopanji nekaterih turističnih agencij in poziva k odgovornemu ter preventivnemu ravnanju. 
Tit Košir

Nasvet zunanjega ministrstva je, da se ljudje ne odpravljajo na pot v tujino zaradi vse več zaprtih letališč in mej. Prav tako velja poziv, naj se tisti, ki so na potovanjih ali v tujini, vrnejo, če je to mogoče storiti varno in brez dodatnih tveganj. Andrej Šter v telefonskem pogovoru opiše včerajšnji sestanek na ravni EU zaradi krizne situacije na Gibraltarju in Šrilanki. Prek Gibraltarja trenutno vračanja iz Maroka niso več mogoča in ministri na ravni EU so se pogovarjali tudi o morebitni potrebi po skupnih evakuacijskih poletih. Tudi na Kanarskih otokih trenutno ni mogoče kupiti letalskih kart za povratek, pravi vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu. To zelo verjetno pomeni, da bodo ljudje tam morali počakati, da se vsaj del blokad, karanten in preventivnih ukrepov zaradi globalne pandemije koronavirusa izteče.
"Vemo, da so nekateri slovenski državljani in državljanke tudi v Indoneziji, na Filipinih in v Južni Ameriki. Svetujemo jim, če se odpravljajo na pot domov, da se natančno prepričajo, da bodo res prispeli na cilj, saj se dnevno razmere spreminjajo. Zelo slabo je, če se odpravijo iz kraja, ki je relativno varen, nato pa obstanejo sredi poti nekje, kjer je trenutno situacija najbolj kritična," opozori na sedanjo situacijo v Španiji. A enotnega nasveta, opozori, ni. Ukvarjajo se z vsakim primerom in njegovo specifiko posebej. "Zaprla se je Srbija, kamor vstop slovenskim državljanom ni več mogoč in to nas postavlja v precep, kaj svetovati slovenskim državljanom, ki so v Bolgariji," opiše z vsakim dnem bolj zapleteno geografijo mej in sveta.

Slovenija je začela z uspešnim konvojem prevoza tovornjakarjev v matične države na Balkanu. "Gre za zelo dober primer mednarodnega sodelovanja, saj smo se s sedmimi državami dogovorili v manj kot 24 urah in gre v resnici za nekakšno štafeto policij, ki spremeljajo ta vozila," pravi Andrej Šter.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta