Alpinistični kolegi se spominjajo Dava Karničarja: "Bil je človek neizmerne energije"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
17.09.2019 14:37

Ob tragični izgubi velikega človeka, ki je ob vseh izjemnih dosežkih navdihoval še z osebnostjo, še več razsežnosti njegovega delovanja. "Vedno je šel do konca," pravi alpinist Tone Škarja, ki ga na Karničarja veže več spominov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davo Karničar
Osebni arhiv

Zvrstili so se odzivi na vest o tragični smrti slovenskega alpinista in ekstremnega alpskega smučarja Dava Karničarja, pretresena je slovenska javnost, ki je nepojmljivo izgubo alpinista sprejela z velikim obžalovanjem. Zapisan v slovensko in svetovno zgodovino je hkrati kot kolega in prijatelj po besedah  alpinistov zaznamoval tudi njihova življenja in marsikdaj navdihnil z neizmerno vztrajnostjo in ljubeznijo do tega, kar je počel. 
Učitelj v svetu alpinizma
Da je s svojimi dosežki, ki jih je zaradi velikega obsega težko strniti, storil veliko, včasih tudi nepredstavljivo, pravi koroški alpinist Grega Lačen. Na Karničarja ga vežejo spomini, ko se je sam odpravil na prvo odpravo v letu 1998: "Šli smo na Daulagiri, sedmo najvišjo goro na svetu. Mi smo bili še čisti vajenci, on pa nam je predajal znanje." Ne samo to, da je bil ekstremni smučar, doma z Jezerskega, v svetu alpinizma velikokrat učitelj, ki je kolegom predajal tehnično znanje, Lačen izpostavlja, da so ga navdihovale še druge lastnosti. "Bil je človek neizmerne energije, izžareval je posebno moč. Prepričan je bil o vseh stvareh, ki se jih je loteval," nadaljuje Lačen, ki je ob vesti, da je kolega s številnih odprav, v zadnjem času pa so se videvali zlasti na domačih vrhovih, življenje izgubil v delovni nesreči v domačem gozdu, pretresen. "To, kar se je zgodilo, je res šok. Da kaj takšnega doleti prav tiste ljudi, ki so dali čez res nevarne stvari, preplezali težke zadeve, in na koncu se zgodi to. Ampak veliko dobrim alpinistom se je že zgodilo, da življenja niso izgubili tam, kjer so se najbolj izpostavljali, temveč v okoliščinah, v katerih niso domači," dodaja Lačen. Še en Korošec, Jurij Gorjanc, pove, da je ob alpinističnem kolegu spoznal več življenjskih stvari, med drugim tudi, kaj pomeni biti osredotočen in predan: "Povezana sva preko gora, preko njegove družine in preko molitve. Za te izkušnje mu ne bom nikoli dovolj hvaležen."

Viki Grošelj o Davu Karničarju kot idealnem članu odprav. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta