Ali se koronavirus lahko prenaša preko živil?

STA, A.L.
28.02.2020 11:10

Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. Na NIJZ ocenjujejo, da je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno. Podatkov o tveganju pri uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa je tveganje majhno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus prenašal s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova, denimo sadje in zelenjavo, temeljito opere, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Humani koronavirusi ponavadi niso stabilni na suhih površinah in se inaktivirajo v roku nekaj ur do dni. Ni še točnih podatkov, koliko časa na suhih površinah preživi novi koronavirus, po nekaterih virih lahko preživi devet dni.
Živali lahko izločajo virus v okolico z izdihanim zrakom in izločki. Teoretično bi se človek lahko okužil od živali, vendar je zaenkrat znanih premalo podatkov, da bi lahko potrdili, iz katerih živali so se ljudje okužili. Nekateri viri sicer kažejo, da virus izvira iz netopirjev.
Zaposlenim v živilski industriji se svetuje, naj upoštevajo splošna priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta