Anže Logar izstopil iz SDS, Janez Janša pa objavil dopisovanje ob izstopu

DR, STA
09.10.2024 12:37

Predsednik Platforme sodelovanja Anže Logar je izstopil iz SDS, so nam potrdili v stranki. Logar se sicer na naše klice še ne odziva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Irgl in Anže Logar sta se morala v začetku leta v državnem zboru preseliti iz prve vrste v zadnjo.
Robert Balen

Anže Logar, ki je bil v prejšnji vladi zunanji minister, na predsedniških volitvah pa v drugem krogu izgubil proti Nataši Pirc Musar, je tako že podal izstopno izjavo. Ni še jasno, ali bo izstopil tudi iz poslanske skupine SDS. 

Predsednik SDS Janez Janša je na omrežju X objavil Logarjevo pismo, v katerem ga je ta obvestil, da izstopa iz stranke. "Ne bojte se odreči dobremu, da bi dosegli več," je svoje elektronsko sporočilo Janši začel Logar, pri čemer je citiral Johna Rockefellerja. "Čas je za naslednji korak," je zapisal Logar in dodal, da zato izstopa iz stranke. Zahvalil se je vsem "pogumnim, vztrajnim, delavnim in pokončnim ljudem", ki jih je srečal na svoji politični poti v stranki. "Tebi želim veliko sreče, zdravja in uspehov na nadaljnji poti," pa je zaključil Logar.

Janša mu je v daljšem odgovoru zapisal, da "upajo", da bo sledila tudi izjava o "odstopu poslanca Anžeta Logarja" oziroma vrnitev poslanskega mandata. Omenil je tudi pogodbo o kandidaturi za poslanca Državnega zbora RS, ki jo je Logar podpisal s stranko SDS, pri čemer Janša navaja, da je bila sklenjena 12. marca 2022, torej dober mesec pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. 

"Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak - kot začetek nečesa velikega - obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo ob kandidaturi v okraju, kjer niste imeli ne stalnega bivališča, ne rojstnega kraja in ne zaposlitve, in kjer vam je delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov v volilni enoti dejansko omogočilo izvolitev. Prav tako upamo, v dobro verodostojnosti, da se ob pogledu na pogodbo ne bo kdo naknadno skliceval na ustavo, kajti ta je natančno ista in enaka, kot je bila na dan podpisa pogodbe," je odgovor Logarju z lepim pozdravom zaključil Janša.

Nova poslanska skupina?

Reporter je sicer v začetku tega meseca poročal, da naj bi Logar skupaj s kolegoma Evo Irgl in Dejanom Kalohom že prejšnji teden ustanovil samostojno poslansko skupino, a do tega ni prišlo. "Vas pa ob tej priložnosti opozarjam, da je okrog Logarja v zadnjem času ogromno enih spinov, ki jih nekateri nalašč širijo," nam je ob novici, da Logar izstopa iz SDS, sporočil eden izmed nekdanjih članov Janševe stranke, ki pa še vedno spremlja dogajanje na Trstenjakovi. V zadnjih dneh so se razširile tudi informacije, da Logarja, Irgl in Kaloha ni med evidentiranimi kandidati SDS za naslednje državnozborske volitve.

Logar je novembra lani nepreklicno odstopil kot predsednik sveta SDS, najvišjega organa stranke med obema kongresoma. Ker februarja letos ni želel podpisati izjave zvestobe, s katero bi se zavezal, da bo do konca mandata deloval kot član SDS in njene poslanske skupine, so ga doletele sankcije. Stranka ga je v državnem zboru skupaj z Irgl in Kalohom presedla iz prve vrste v tretjo, izgubil je članstvo v delovnih telesih parlamenta, prav tako ni več vabljen na seje poslanske skupine in organov stranke.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi vladi Janeza Janše je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Vodil je tudi ljubljanski odbor stranke, po lanskih lokalnih volitvah pa tudi s te funkcije odstopil. Leta 2018 je neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta