Akcija Mala pozornost za veliko veselje, razveselite starostnike z voščilnico

Branka Bezjak Branka Bezjak
09.11.2020 05:00

Napišite lepe želje in jih pošljite, organizatorji vseslovenske akcije bodo nato poskrbeli, da bodo prišle v prave roke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejšnja leta so se prejemniki zelo razveselili dobrih želja.
Arhiv Deos Center

V teh posebnih časih, ki res niso naklonjeni stanovalcem v domovih in centrih, bi rada razveselila prav vse starostnike," pravi Ana Petrič, direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice pri Ljubljani in pobudnica akcije zbiranja voščilnic za starostnike Mala pozornost za veliko veselje, ki jo je letos razširila na vso Slovenijo. "To leto je že tako težko – starostniki so bili deležni izolacije, odtegnitve obiskov, strahu in stisk. Prepričana sem, da je lahko sodelovanje v tem projektu najmanj, kar lahko storimo zanje," poziva k sodelovanju z majhno pozornostjo, kakor je voščilnica za božično-novoletne praznike.

Da ne bodo dobili le reklam

Cilj je zbrati 21 tisoč voščilnic, toliko je namreč vseh starostnikov, ki bivajo po domovih oziroma centrih za starejše po vsej Sloveniji. "Predvsem bodo tega veseli tisti, ki nimajo svojcev, pogostih obiskov ali pa v njihovih nabiralnikih pristanejo zgolj položnice in reklame. Letos je lahko z vašo pomočjo, srčnostjo in kreativnostjo drugače, poziva Petričeva: "Vse, kar prosimo, je, da napišete kratko pismo ali voščilnico z lepimi željami in pozitivnimi mislimi. Pomembno je, da je napisano na roke, črke pa morajo biti dovolj velike in berljive. Na voščilnico lahko še kaj prilepite ali narišite."

Akcijo so začeli konec oktobra, pisma pa zbirajo še cel november oziroma do 1. decembra, nakar bodo kuverte odprli, pregledali, prebrali, da ni v njih kakšnih neprimernih vsebin, nato pisma opremili z novo kuverto in preposlali v domove starostnikov po državi, kjer bodo poskrbeli, da dobre želje pridejo v prave roke. "Prav vsako pismo bo izročeno stanovalki ali stanovalcu v njegovi sobi (v našem centru in tudi drugih centrih ter domovih), po potrebi prebrano in prilepljeno na steno. Lahko mi verjamete, da bo to nekaj izredno lepega in globokega, saj starejši v času napredka tehnologije dobivajo vse manj pisem in voščil, marsikdo pa nima nikogar, od katerega bi lahko kaj prejel. Mislim, da lahko družine sedanje razmere izkoristijo tudi za to, da se povežejo, skupaj preživijo kakovosten čas in ustvarjajo ter s tem komu polepšajo življenje ali vsaj prihajajoče praznike in torej naredijo dobro delo," pravi direktorica centra​ DEOS.

Sodeluje lahko sicer vsak, ki dobi navdih in želi neznancu izreči lepo voščilo. Poziv so že prej naslovili tudi na vrtce, šole, fakultete, različne organizacije, da bi dosegli čim širši krog sodelujočih in s tem tudi ciljno številko voščilnic.

Že peta akcija

Da lahko majhna pozornost resnično naredi veliko veselje, so že preverili in dokazali, še izpostavlja. To je namreč že peta akcija pisanja voščilnic za stanovalce domov za starejše. Prvo in drugo leto so z njimi osrečili zgolj stanovalce njihovega centra v Notranjih Goricah, tretje leto so akcijo še nekoliko razširili na druge, že lani pa so razposlali skupaj kakšnih 6000 voščilnic 120 socialnovarstvenim ustanovam po Sloveniji. Le da so bile takrat namenjene zgolj starejšim, ki nimajo svojcev.

Letos pa torej želijo, da bi dobronamerno pismo razveselilo prav vse, ki jesen življenja ne preživljajo na svojih domovih, ampak v domovih ali centrih za starejše. Povezali so se tudi s portalom Med.over.net oziroma njihovo javno pobudo Ustavi se!, s katero ti vsako leto opozarjajo na aktualne teme vsakdanjika. Ko so leta 2017 pri Med.over.net začeli, so denimo spodbudili javno razpravo o posledicah prehitrega tempa življenja, letošnja tema je krepitev solidarnosti. In da ni treba veliko truda, da smo solidarni, sočutni do sočloveka, kaže prav akcija pisanja voščilnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta