Adria (bolj) pogosto pod nadzorom

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.04.2019 18:10

Po propadlih pogovorih z Rusi bilanco Adrie Airways pregleduje agencija za revidiranje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
London - Letališče Southend - Adria Airways - prvi polet letala na liniji Maribor - London - potniki - letalo Airbus A319-111 - vkrcanje potnikov v letalo - Gospodarstvo - Ljudje - Potovanja - Promet - Socialne zadeve - Tematika - Tujci - Tujina - Turizem - Vzgoja - Zračni promet -
Andrej Petelinšek

Agencija za civilno letalstvo (CAA), ki med drugim nadzoruje finančno ustreznost letalskih družb, saj je s solventnostjo povezana tudi izdaja licence za letenje, je bilanco Adrie Airways poslala v analizo agenciji za revidiranje. "Adria nam bilance za leto 2018 še ni dala. Dali so nam gradivo, v katerem je tudi dokumentacija, v kateri je predvidena združitev dveh podjetij. Ker nimamo pristojnosti, da to preverimo, smo vso dokumentacijo, ki smo jo dobili in s katero so izkazovali ustrezno solventnost na dan 31. 12. 2018, predali agenciji za revidiranje, kjer bodo v svojem postopku preverili revizorja. Mi smo za zdaj na osnovi prejetih dokazil smatrali, da niso insolventni. Poleg tega so dodali pismo o nameri, v katerem omenjajo strateškega partnerja, ki bo vložil 10 milijonov v Adrio," je pojasnil Rok Marolt, direktor CAA, ki dodaja, da v pismu sicer ni zapisano, kdo je ta strateški partner. Solventnost pa so dokazovali že s pripojitvijo podjetja, ki je bilo lastnica blagovne znamke Adria Airways, dodaja Marolt.

Solventnost pomembna za varnost

Pred nekaj dnevi je direktor Adrie Holger Kowarsch namreč sporočil, da so propadli pogovori z ruskim podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC), v katerih je bila poleg dolgoročnega najema 15 Suhojevih letal SSJ100 v igri tudi dokapitalizacija v višini okoli 10 milijonov evrov in vstop SCAC v lastništvo Adrie Airways. Letalski prevoznik sicer je v začetku februarja letos pripojil družbo STBE, ki je bila lastnica blagovne znamke Adria, s to pripojitvijo pa se je povečal tudi osnovni kapital družbe z 1,5 na 3,28 milijona evrov. Večinski lastnik Adrie Airways je postal Stefan Beulertz, doslej 100-odstotni lastnik družbe STBE, ki je že pred časom kupil blagovno znamko Adria. S to pripojitvijo naj bi bilo torej zadoščeno odločbi CAA, ki je Adrii lani naložila dokapitalizacijo. Ne glede na spremembe v lastništvu družbe je lastnik licence Adria Airways.
Solventnost družbe je po besedah Marolta izrednega pomena za varnost. "Uredba št. 1008 Evropskega parlamenta in Sveta govori o tem, da mora letalski prevoznik zagotavljati zadostna finančna sredstva za varne operacije: za rezervne dele, vzdrževanje posadk, simulatorje, za plačilo vseh stroškov, ki nastanejo direktno z letenjem, za šolanje, gorivo, da ne kršijo dovoljenih delovnih časov posadk. Vse to je logično povezano z varnostjo v letenju. Brez finančnih sredstev tega ni, ne moreš zagotavljati ustrezno usposobljenih mehanikov in pilotov, ker je to povezano z visokimi stroški." Direktor Agencije za civilno letalstvo še razlaga, da je drugi del njihovega posla tudi odobritev vseh priročnikov in postopkov, nadzor simulatorjev, izvajanja poletov, vzdrževanja letal, sistema poročanja. "To vršimo prek stalnega in izrednega letalskega nadzora. Evropske uredbe nalagajo agenciji, ki izda certifikat, da na vseh področjih, ki so povezana neposredno z letalsko varnostjo, enkrat v dveh letih opravi nadzor. Mi pa smo se odločili, glede na specifično situacijo, da ta nadzor opravimo bolj pogosto."

Ni negativnih odstopanj

Pri CAA opažajo, da ni nobenega popuščanja pri letalski varnosti in da pri Adrii v zadnjih dvanajstih mesecih ni zaznati nobenih negativnih odstopanj. "Ni lahko priti v pogodbeno razmerje z velikimi evropskimi prevozniki," dodaja Marolt, ki pri sodelovanju z Lufthanso, Swissom ali Austrianom vidi tudi neke vrste zagotovilo, da družba po letalski plati dobro dela.
Adria Airways trenutno razpolaga s tremi Airbusi A319, devetimi Bombardierji CRJ900LR, dvema Bombardierjema CRJ700ER in šestimi Saabi 2000. Število zaposlenih vztrajno raste, so nam pojasnili pri letalskemu prevozniku, ki ima trenutno 523 zaposlenih, od tega več kot polovico predstavlja posadka, torej piloti in kabinsko osebje. Storitev ACMI (zakup letala s posadko) tujim letalskim družbam je eden izmed štirih stebrov poslovanja, dodajajo v Adrii, kjer storitev vidijo kot odlično poslovno priložnost. Trenutno tujim letalskim družbam oddajajo šest letal, domače operacije pa izvajajo s preostalimi letali iz njihove flote.
Ko bomo mi zaznali, da so šli čez mejo letalske varnosti, imamo možnost tudi ustnega ukrepanja. Letalske operacije lahko ustavimo v eni minuti. Pri strogi letalski varnosti dvomov ni, so jasna pravila, kjer ne rabimo nikogar spraševati. Imamo popolno avtonomijo, saj so stvari veliko bolj binarne kot pri bilancah," zaključi Marolt. Kapitalska ustreznost je torej alarmantni znak, da je treba še bolj podrobno nadzirati kazalnike, in kakor hitro se pokaže negativen trend ukrepati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta