Z dolgotrajno vadbo se izboljša občutljivost za inzulin

Kaja Komar
06.04.2022 11:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za družino je bila diagnoza sprva kar velik šok, a po posvetu in izobraževanju na Pediatrični kliniki v Ljubljani veliko lažje razumejo, kaj se dogaja s fantovim telesom pred vadbo, med njo in po njej, kako poskrbeti za primerno prehrano in vnos tekočin, zakaj je treba budno spremljati sladkor v krvi in ukrepati, če pride do prevelikega nihanja ravni sladkorja v krvi, torej hipo- ali hiperglikemije.

O pozitivnih učinkih vadbe na telo otroka s sladkorno boleznijo, pravilni pripravi na treninge, prvih napakah po diagnozi in odličnih športnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 smo se pogovarjali z doc. dr. Klemnom Dovčem s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana, kjer je del tima, ki ga vodita prof. dr. Tadej Battelino (predstojnik oddelka) in izr. prof. Nataša Bratina (vodja tima za diabetes).

doc. dr. Klemen Dovč
Robert Balen

Z vadbo do večje občutljivosti za inzulin

Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in nacionalne smernice za telesno dejavnost otrok svetujejo vsak dan vsaj 60 minut zmerno do visoko intenzivne telesne dejavnosti, od dva- do trikrat na teden pa bolj intenzivno aerobno vadbo ter vaje za krepitev mišic in kosti. Poznamo več pozitivnih učinkov vadbe: vpliva na presnovo, izboljša uravnavanje maščob v krvi, pripomore k uravnavanju telesnega maščevja, znižuje raven škodljivega holesterola, vpliva na splošno dobro počutje in dolgoročno boljše srčno-žilno zdravje. Tu je še pomemben vidik, specifičen za sladkorno bolezen, saj se z dolgotrajno vadbo vnovič izboljša občutljivost za inzulin.

»Švedski register, ki ima res dolgo tradicijo, je pokazal, da imajo otroci, ki več vadijo, dolgoročno boljšo urejenost sladkorne bolezni.«

Inzulin je edini hormon v telesu, ki glukozi omogoča vstop v celice. Zaradi pomanjkanja inzulina se spremeni presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Ko se po uri telesne vadbe raven glukoze v krvi bolj zniža kot v mirovanju, je hitrost vstopa glukoze v aktivne mišične celice ob enaki količini inzulina večja.

»V osnovi velja, da bo neka zmerna aerobna vadba dolgoročno povzročila privzem glukoze v celice iz žile, kar pomeni padec krvnega sladkorja. Neka stresna vadba in vaje za moč, ko je prisoten porast adrenalina, kortizola in podobno, pa bodo povzročile dvig,« o predvidevanju nihanja sladkorja v krvi razlaga pediater endokrinolog. »Največji izziv je mešana vadba, pri kateri gre za kombinacijo zmerne vadbe s kratkotrajnimi visokoenergijskimi deli (sprinti), kot sta nogomet in košarka, ko je težko predvideti, kakšen bo vpliv na sladkor v krvi. Vrednosti sladkorja lahko zaniha tudi trema, tekmovalnost na tekmah, ali pa če otrok premalo pije med daljšo športno aktivnostjo.«

Prvi pogovor: prehrana in aktivnost

Ko družina dobi in tudi sprejme diagnozo, je čas za pogovor s strokovnjaki.

»Naše glavno poslanstvo na Pediatrični kliniki je, da na srečanju z otroki in njihovimi starši poudarimo, da je vadba pomembna in ima do neke meje pričakovane učinke na raven sladkorja v krvi, zato lahko odločitev poskušamo prilagoditi.«

Z natančno razlago in pojasnili starše opremijo z navodili za vadbo, primerno za otroka in celo družino, ter spomnijo na možnost, kdaj lahko pride do nihanja sladkorja v krvi.

»Svetujemo, da otrok čim večkrat ponovi neko stvar in spozna, kakšen je pričakovani odziv. Odzivi se med posamezniki razlikujejo, razlike so med spoloma, glede na starost in splošno kondicijo otroka.«

Prve mesece po diagnozi je pomembno samoopazovanje, pozorni morajo biti tudi starši ter pomagati natančno preverjati in nadzorovati sladkor.

»Družino opozorimo, da je treba aktivnost, tudi če je to enourni sprehod, vnaprej načrtovati in že zjutraj prilagoditi odmerek inzulina, saj ima vsaka vrsta inzulina določen čas delovanja. Zelo pogosto se zgodi, da se otroci oziroma njihovi starši prepozno odločijo za aktivnost in šele tik pred začetkom prilagodijo odmerek, kar je veliko prepozno.«

Postopoma od kavča do maratona

Če otroci pred diagnozo niso bili dovolj aktivni, je pomembno, da začnemo na začetku.

»Treba je začeti postopoma in na začetku vadba ne sme biti preveč intenzivna, da ne povzroči poškodb ali odpora. Kot britanska aplikacija oziroma program Couch To 5K, po slovensko S kavča do pet kilometrov, ki za prvi teden svetuje le 20 minut sprehoda na dan, zadnji, deveti teden pa že zmoreš preteči pet kilometrov.«

Mogoče bodo najprej začeli s sprehodi in kolesarjenjem, tu so še igre z žogo. In medtem ko se bodo prvo zimo le sankali, bodo lahko dve leti pozneje že uživali na smuki.

»Trije otroci, ki hodijo k nam na preglede, se resno ukvarjajo s kolesarstvom, eden je v Pogi Teamu in je preživel čas s Tadejem Pogačarjem.«

Shutterstock

Otroci poznajo tudi kolesarsko ekipo Team Novo Nordisk, ki je dokaz, da sladkorna bolezen ni ovira za doseganje vrhunskih rezultatov. Kot poudarja dr. Dovč, so vzorniki za otroke dobra motivacija.

»Pri sladkorni bolezni moraš biti motiviran in eden izmed naših ciljev je, da prižgemo ogenj motivacije. Otrok si mora želeti. Če si otrok želi biti dober v eni stvari, denimo dobiti petico v šoli, se potrudi in jo dobi. Verjamem, da če si otrok želi imeti urejeno sladkorno bolezen, jo bo tudi imel,« je prepričan endokrinolog.

To velja tudi za otroke, ki se profesionalno ukvarjajo s športom.

»Odkar so na voljo glukozni senzorji in natančna merjenja, jim je veliko lažje, poleg tega dobijo bolj celosten vpogled v bolezen.«

Rešilni sladkor je zdravilo, ne priboljšek

Za urejen sladkor v krvi obstaja nekaj ukrepov za preprečevanje hipo- in hiperglikemije. Prvi je načrtovanje primernega odmerka, drugi pa prehrana.

»Če imajo otroci sistem, ki to naredi samodejno, odlično, če ga nimajo, morajo odmerek prilagoditi, kar pomeni, da na črpalki nastaviš začasni odmerek ali s svinčnikom spremeniš odmerek.«

Drugo orodje je hrana; ne le obrok pred treningom ali tekmo, zelo pomemben je tudi obrok po sami vadbi.

»Po vadbi telesu koristi sestavljen obrok z več beljakovinami. V jedi naj bodo tudi sestavljeni ogljikovi hidrati, ki bodo poskrbeli, da bo enakomeren privzem glukoze dalj časa.«

Kadar pride do hipoglikemije v nočnem času, so v pomoč hitre rešitve v obliki enostavnih ogljikovih hidratov, kot so glukozni geli ali tablete, če teh ni, pa tudi sladke pijače.

»A treba je strogo ločevati, kaj je rešitev za hipoglikemijo in kaj priboljšek, kar je lahko psihološko velik izziv za otroke s sladkorno boleznijo,« poudarja endokrinolog. »Sladke pijače so v naših smernicah najmanj zaželene, ne za priboljšek, še manj za hidracijo, ker je takrat niti ne jemljemo kot posladek. Za hidracijo med dolgotrajno vadbo, a le takrat, in ne za žejo, svetujemo izotonično pijačo z manjšim deležem glukoze.«

Pretirano uživanje sladkih pijač namreč lahko povzroči hiperglikemijo, ki tako kot hipoglikemija povzroči spremembo v delovanju možganov in v dani situaciji drugačno odločitev posameznika.

»V študiji, ki je bila objavljena pred dobrim letom, smo dokazali, da so otroci drugače reševali miselne teste ob akutno povišanih vrednostih krvnega sladkorja, ko je drugačna presnova v možganih in okrnjena spominska funkcija. Otroke poskušamo motivirati s primeri profesionalnih športnikov s sladkorno boleznijo, denimo ko nogometaš Real Madrida Nacho strelja na gol, mora imeti sladkor v krvi pod nadzorom. Le kako neprijetno bi bilo, če bi zgrešil gol, ker bi imel hiperglikemijo?«

Začetniške napake so pogoste

A hipo- in hiperglikemija zaradi začetniških napak sta zelo pogosti. Včasih se za aktivnost prepozno odloči otrok ali pa starši, zato ni mogoče pravočasno prilagoditi odmerka inzulina, kar povzroči nihanje sladkorja.

»Da otrok ne bo dobil odpora do aktivnosti, je pomembno, da so prvi koraki varni,« poudarja dr. Dovč. A tudi izključevanje iz športne aktivnosti ni dobro. »Ni prav, da otroka z nizko ravnijo sladkorja v krvi izključijo iz aktivnosti samo zato, ker ne vedo, da bi mu lahko hitro pomagali enostavni ogljikovi hidrati in bi se čez nekaj minut, ko so vrednosti sladkorja boljše, vrnil na igrišče.«

Shutterstock

Zelo je pomembno, da se učitelji, trenerji in drugi, ki se ukvarjajo z otroki, dobro poučijo o sami bolezni. Tretja napaka, tudi precej pogosta pri otrocih, je, da s seboj nimajo rešilnih ogljikovih hidratov.

»Tako kot ključe od doma ali starejši otroci telefon bi morali imeti pri sebi merilnik sladkorja in rešilne ogljikove hidrate,« opomni dr. Dovč.

Paziti je treba tudi, da ne pride do »pretirane priprave« na trening, denimo da zaužijejo preveč ogljikovih hidratov. Prehrana je na začetku velik izziv za vse.

»Zelo pomembno je, da se cela družina prilagodi,« poudarja pediater endokrinolog in dodaja, da so smernice za otroke s sladkorno boleznijo pravzaprav zelo podobne smernicam za zdrav življenjski slog za vse.

Da bi bilo družini lažje, na oddelku izdajajo priporočila za vodenje sladkorne bolezni, organizirajo izobraževanja, se z otroki udeležujejo tekov, kot sta Ljubljanski maraton in dobrodelni tek Hop na grad, aktivni so na družbenih omrežjih, izdali pa so tudi nekaj kuharskih knjig, prilagojenih za družine z otrokom s sladkorno boleznijo. Lani so k sodelovanju povabili chefa Naserja Gashija, ki je pripravil sladice za osebe s sladkorno boleznijo in delil svoje recepte za ne le zdrave, temveč prav zares slastne sladice.

»Zakaj si ne bi starši vzeli časa in tudi doma pripravili neko fantastično sladico? Z njo lahko otroka nagradijo po aktivno preživetem dnevu. Verjetno pa bo čas, ki ga bodo preživeli skupaj v kuhinji, za otroka največja nagrada,« k zdravemu življenjskemu slogu pozove dr. Dovč.

Preberite več zanimivih vsebin
v novi digitalni prilogi 'Sladko življenje',
brezplačno.

Prenos PDF

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta