Zimska oprema na oni strani meja: Vedno je smiselno imeti s seboj tudi verige

Janez Kovačič
19.11.2021 05:00

Pri večini naših sosedov so predpisi o zimski opremi precej podobni slovenskim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če je cesta zaprta, se na prepoved niti z ustrezno zimsko opremo ne kaže požvižgati. Foto: EPA

Epa

Čeprav v zadnjih dveh letih verjetno z avtomobilom potujemo manj, pa je dobro vedeti, kako je z zimsko opremo pri naših sosedih, vsekakor pa v državah, s katerimi smo gospodarsko in tudi sicer bolj tesno povezani.

V Avstriji veljajo določila o zimski opremi od 1. novembra do 15. aprila. Osebni avtomobili morajo biti v tem času opremljeni s štirimi zimskimi pnevmatikami (profil oziroma globina glavnega kanala mora biti najmanj štiri milimetre) ali z letnimi pnevmatikami, zraven pa v tem primeru spadajo verige na pogonskih kolesih. Pomembno: verige so lahko na kolesih le, ko je na cesti led ali zglajen sneg.

V Italiji je skoraj tako kot v Avstriji. Torej zimske ali letne pnevmatike z ustreznimi verigami in to v času od 1. novembra do 15. aprila, v dolini Aoste od 15. oktobra do 15. aprila. Posebnost je ta, da so lahko verige na nekaterih cestah in v določenih okoliščinah obvezne tudi za zimske pnevmatike.

Na Hrvaškem je treba imeti zimsko opremo od 15. novembra do 15.aprila, in sicer vedno v primeru, da sneži. Kot zimska oprema štejejo zimske pnevmatike ali celoletne pnevmatike M+S ali štiri letne pnevmatike (globina profila mora biti štiri milimetre) v kombinaciji s snežnimi verigami.

Na Madžarskem, tako prometnoinformacijski center za državne ceste, nimajo datumsko določenega obdobja za zimsko opremo, niti ta ni zakonsko določena. Lahko pa ob močnejšem sneženju zahtevajo uporabo snežnih verig na pogonskih kolesih.

Tudi v Nemčiji nimajo datumsko določenega obdobja za zimsko opremo. Je pa ta nujna med sneženjem, ko je na cesti snežna brozga, poledica ipd. Za zimsko opremo štejejo štiri zimske pnevmatike z minimalnim profilom 1,6 milimetra (!) in z oznako M+S ali pa znakom snežinke. Omembe vredno: letne pnevmatike in snežne verige v zimskih razmerah niso dovoljene.

Zanimivo je, da se tudi v Švici niso odločili, da bi datumsko določili, kdaj je treba imeti zimsko opremo. Je pa ta obvezna ob sneženju, ko se sneg oprijema vozišča, če je poledica pa ko so na cesti ledene plošče ipd. Za zimsko opremo štejejo štiri zimske pnevmatike, višje ležeče ceste in prelazi pa so v zimskem času prevozni le z verigami, zato je te pametno imeti s seboj. In še to: v primeru prometne nesreče in če vozilo nima ustrezne zimske opreme, je lahko odgovoren voznik in to ne glede na dejansko stanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta