Za dobro vozniško izkušnjo gre

Miran Varga
24.06.2021 05:00
Čeprav večina lastnikov električnih vozil te kupi predvsem zaradi nizkih stroškov »goriva«, menim, da bi morali izdelovalci vozil bolj poudarjati dobro vozniško izkušnjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes Benz 
Arhiv Proizvajalca

Tako kot vsak klasičen avtomobil ni za vsakogar, tudi električni avtomobili niso kar za vsakega posameznika, pa čeprav so bržkone najboljše, kar ta hip lahko ponuja avtomobilska industrija. Če poleg »varčevalcev z gorivom« odštejemo še uporabnike, ki jih kupijo zato, ker so pač zadnji krik avtomobilske mode, in tiste, ki električno gnano vozilo izberejo zato, ker s tem prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja okolja, nam ostanejo predvsem uporabniki, ki električni avtomobil kupijo zaradi vozniške izkušnje. Vožnja z električnim vozilom je lahko pravi »zen«. Za nižje težišče vozila poskrbijo v dno vgrajene baterije, to pa blagodejno vpliva na lego na cesti, udobje in odzivnost.

Audi e-tron GT

Če vam je e-tron GT znan, naj vas spomnim, da ste ga lahko že videli v filmu Maščevalci: Zaključek, kjer se je pojavil v obliki konceptnega avtomobila. Ob zaključku lanskega leta nas je dražil tudi v domačih reklamah za novodobne božičkove sani, letos pa bo serijska različica te športne limuzine ugledala luč sveta in bo videti na moč podobna privlačnemu konceptu. Mehansko si bo podvozje in pogonski sklop delil s Porschejem Taycanom, pri čemer naj bi odvisno od različice zmogel med 510 in 637 konjskih moči. Audi pravi, da bo njegov električni izstrelek s premijsko ceno premogel dva stalno gnana sinhrona motorja, razkošno odmerjena baterija pa naj bi z enim polnjenjem zagotavljala okoli 400 prevoženih kilometrov. Srečne lastnike bo razveseljeval tudi s podporo za ultra hitro polnjenje (150 kW).

Audi e-tron GT
Arhiv Proizvajalca

BMW iX

Popolnoma nov BMW iX je zastavonoša bavarske avtomobilske znamke – tako glede inovacij kot tehnologije. Je pravi BMW. Popolnoma električno vozilo z dosegom med 400 in 600 kilometrov (odvisno od različice) podpira izredno hitro polnjenje, z mesta do 100 km/h pa se lahko izstreli v vsega 4,6 sekunde. Hkrati je iX založen z najsodobnejšo tehnologijo, ki postane vidna šele, ko jo uporabnik potrebuje – v BMW-ju ji pravijo kar sramežljiva tehnologija. Vse je intuitivno, preprosto in človeku naravno. Poleg upravljanja na dotik z uporabniškim vmesnikom iDrive (gumbov skorajda ni) lahko informativno-razvedrilni sistem nadziramo tudi z inteligentnim digitalnim asistentom, ki se odziva na naš glas in kretnje ter naredi bivanje v vozilu prijetnejše.

BMW iX
Arhiv Proizvajalca

Mercedes Benz EQS

Letošnjo pomlad predstavljena limuzina Mercedes-Benz EQS se bo vsekakor potegovala za naziv enega izmed najbolj modnih in modernih električnih vozil leta 2021. Njena zaobljena karoserija je zasnovana tako, da brez napora zdrsi skozi zrak, razkošna kabina pa je podrejena udobju – tudi za potnika na zadnjih sedežih. Skorajda ni človeka, ki ob prvem stiku z EQS ne bi izustil »waw«, sploh ob pogledu na armaturno ploščo, sestavljeno iz več zaslonov. Nenazadnje je to tudi pričakovano, saj gre za elektrificirano različico prestižnega razreda S, ki postavlja luksuz in udobje na prvo mesto – ne manjkajo ergonomski sedeži z masažno funkcijo, vozilo ima celo HEPA mikrofilter, ki iz zraka očisti do 99,65 odstotka najmanjših delcev, kot so cvetni prah in drobni delcu prahu, ter nevtralizira neprijetne vonjave. Ne glede na to, ali bomo izbrali različico z zadnjim ali štirikolesnim pogonom, bomo po zaslugi velikanske baterije (zmogljivost 107,8 kWh) prevozili kar okoli 500 kilometrov. In to v najvišjem udobju, saj vozilo premore prilagodljivo zračno vzmetenje, ki skrbi, da še tako groba podlaga ne pretrese potnikov. Da bo tudi mestno manevriranje z električno direktorsko ladjo na štirih kolesih nekoliko lažje, pa poskrbi sistem, ki zna obrniti tudi zadnja kolesa.

Nissan Ariya

Ko je Nissan pred desetletjem predstavil električno vozilo Leaf, so le redki verjeli, da bo zanj našel pol milijona kupcev. Za konec letošnjega leta pa japonski pionir e-mobilnosti napoveduje nov hit, vozilo Ariya, katerega naloga bo ponuditi eleganten prevoz brez emisij. Križanec s petimi vrati za prav toliko potnikov ima presenetljivo agresiven videz, v robove potisnjena kolesa pa zagotavljajo dolgo medosno razdaljo in precej prostora v notranjosti. Tam bomo našli izjemno minimalistično zasnovano kabino z udobjem dnevne sobe. Proizvajalec navaja, da bo Ariya z enim polnjenjem lahko premagala od 360 do 500 kilometrov, odvisno od zmogljivosti vgrajene baterije. Na voljo bo tudi s štirikolesnim pogonom e-4ORCE, vožnja z zgolj eno stopalko (e-Pedal) pa zabavnejša, hkrati pa bo Ariya napredna pri avtonomni vožnji in parkiranju.

Nissan Ariya
Arhiv Proizvajalca

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta