Viri energije: Večna odvisnost?

Janez Kovačič Janez Kovačič
15.03.2022 04:56

Če so podatki točni - in te dni se pojavlja cunami, ki kaže na njihovo skoraj izjemno različnost - potem je Evropska unija v 40 odstotkih odvisna od ruskega plina, hkrati pa od tam prihaja vsaj 35 odstotkov nafte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zdaj, ko se je vse postavilo na glavo, postaja še toliko bolj očitna prava narkomanska energetska odvisnost od države in človeka, ki svet razume in vidi povsem drugače. Stara celina doživlja ne le vojaški, politični, gospodarski, pač pa tudi energetski šok, ki nima primerjave. Bil je že čas.

Če odmislimo tisto, kar je nemogoče odmisliti - prst na atomskem sprožilcu tam v Moskvi ali bolj verjetno nekje za Uralom -, potem je zelo razumljivo, kako čez noč so se, vsaj teoretično, spremenile vse evropske strategije in še posebej energetske. Nemčija, vsaj v gospodarskem smislu najmočnejša tako v EU kot v Evropi in še z nekaj večjo odvisnostjo od ruskih energentov, je v nekaj dneh opravila pravi salto mortale: odpisala je tako rekoč dokončani plinski Severni tok, samo vprašanje časa je, kdaj bo zelo jasno povedala, da razmišlja tudi o že skoraj prepovedani jedrski energiji, morda celo premogu. Enako velja za tako rekoč vso unijo, kajti možnosti je pravzaprav malo. Kaj vse to pomeni za tako imenovano avtomobilsko zeleno tranzicijo oziroma načrte, ki jih je EU zakoličila že pred leti?

V tem prehodu EU veliko ali celo preveč in po mnenju nekaterih prehitro stavi na elektrificirane avtomobile in predvsem električne baterijske. Zgolj za osvežitev spomina: po letu 2035 naj bi na evropske ceste prihajali zgolj tisti na elektriko - ker so okoljsko nesporni. Toda bistvo električnih avtomobilov - če ta hip pozabimo na njihove kar številne in še vedno otroške bolezni - je predvsem v tem, od kod prihaja energija. Če je iz obnovljivih virov, je vse lepo in prav. Ampak z obnovljivimi viri je tako, da je njihov obseg silno skromen. V Sloveniji pridobimo na ta način - tako je pred časom povedal minister - zgolj dva odstotka elektrike! Nismo in še dolgo ne bomo za vzor, a tudi preostala Evropa oziroma EU sta tukaj precej na začetku. Ker pa obnovljivi viri niso bistveni zgolj za avtomobilsko, pač pa siceršnjo zeleno tranzicijo, je na dlani, da smo pred orjaškim izzivom. In preden jih bo dovolj, bo preteklo veliko časa in marsikaj se bo še zgodilo.

A naj stara celina najde takšne ali drugačne vire energije, samozadostna verjetno ne bo nikoli. Vedno bo nekje kakšen P.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta