Varno v desno?

17.08.2021 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dobrih pet dni od uveljavitve novele zakona o pravilih cestnega prometa je seveda še nemogoče vedeti in videti, kako se bo obnesla največja novost - zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. Tudi zaradi tega ne, ker za zdaj še nobeno križišče pri nas ni ozaljšano z novim znakom - črno tablo z zeleno puščico. To je novost, ki jo ponekod - denimo v sosednji Italiji - poznajo dolga desetletja in se morda zdi nezahtevna. In prav v tem je največja nevarnost.

Velika večina tistih, ki so vsak dan na cesti, se vozi po ustaljenih poteh in navadah. Navajenost na prometne okoliščine in seveda prometne znake je v teh primerih podzavestna, avtomatična. Nič novega. Prav zaradi tega je pri vsaki, niti ne tako kolosalni spremembi prometnega režima zelo smiselno udeležence opozoriti nanjo. Toda zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju je v resnici velika novost. Predstavljam si, da so tisti, ki bodo odločali o tej možnosti, pred izjemno zahtevno nalogo.

Odločitev o tem, ali naj bo hitrost v nekem naselju omejena na 30 ali morda 40 km/h, sicer zahteva temeljit in pameten premislek; toda to, kar smo dobili zdaj, je nekaj povsem drugega. Upam oziroma si srčno želim, da vse skupaj ne bo prepuščeno zgolj prometni statistiki, ki govori o gostoti prometa in podobnem, pač pa bodo veliko besede imele tudi lokalne skupnosti oziroma tisti, ki najbolje poznajo promet v točno določenem križišču. Pomote oziroma prenagljene odločitve bi bile katastrofalne, ni dvoma. In še eno vprašanje je pomembno: bo to vplivalo na prometno varnost?

Odgovora še precej časa ne bo. Verjetno je veliko resnice v trditvi, da bo novost ponekod povečala pretočnost prometa. Kako pa se bodo na vse skupaj navadili udeleženci v prometu oziroma katera skupina utegne biti najbolj ranljiva, je še ena od neznank v tem prometnem rebusu. Ko smo pred desetletjem in več odkrili krožišča, je trajalo precej časa, da s(m)o se navadili. Pa tudi še zdaj številnim ni jasno, kako se je treba oziroma prav voziti, kar še posebno velja za krožišča z več prometnimi pasovi. Zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju utegne biti problematično predvsem za pešce in kolesarje, vsekakor tudi motoriste, skratka tiste, ki so sicer najbolj ranljivi. Tudi zato bi bilo logično, če bi vsaj na začetku na promet v teh križiščih bolj pozorna policija - če ji bo ob vsem, kar z njo počne vladajoča politika, ostalo še kaj volje. In nekaj politične simbolike je tudi zraven - morda bi si morali izmisliti varno zavijanje ob rdečem semaforju tudi v levo …

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta