Top avtomobilske novosti za prihajajoče dni

Matej Kačič
19.11.2019 04:59

Od popularnih športnih terencev, malih in tudi z elektriko podprtih uspešnic do premijskega družinskega spremljevalca in električnega športnika. To so avtomobili, ki jih bomo kmalu videvali na slovenskih cestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-Benz

Nissan juke: posebnež ostaja posebnež

Odbit, posrečen, nevsakdanji, zanimiv, nenavaden …, podobnih pridevnikov, ki so na tržišče leta 2010 pospremili juka, je bilo še veliko. Nissanov posebnež je takrat pravzaprav odkrival razred malih SUV, hkrati dobro pretresel avtomobilski trg in ga razdelil na pol. Enim je bil všeč, drugim sploh ne. Pred vrati je zdaj novi juke, ki ima v drugo precej težjo nalogo, saj je trg dozorel, konkurence pa je veliko. Morda je tudi zato na pogled resnejši, malo manj igriv, a z ozkimi LED-lučmi, ki se zajedajo v blatnike, in velikimi LED-lučmi v odbijačih, ki oblikovno spominjajo na prvega juka, še vedno poseben. Novi juke je obenem precej večji od prvega, v dolžino je zrasel za 8,5 centimetra, na 4,21 metra, v širino za kar 17 centimetrov in meri krepkih 1,8 metra, z višino 1,59 metra pa se je za tri centimetre približal tlom. Nissan s tem odpravlja največje zamere odštekanega predhodnika, kar je bila predvsem skromna prostornost potniške kabine in prtljažnika - ta je zrasel za skoraj 70 litrov, na 422 litrov, in je zdaj eden največjih v razredu. Novi juke je tudi v kabini bolj umirjen, predvsem pa precej imenitnejši kot prej. Na vrhu sredinske konzole je nameščen osempalčni zaslon na dotik z multimedijskim sistemom. Pri Nissanu ob tem obljubljajo visoko stopnjo povezljivosti in aktivne varnosti, ki ju bo zagotavljal sklop sistemov, poimenovan Pro pilot. Pod motornim pokrovom bo sprva le litrski trivaljni turbo s 85 kilovati (115 konjskimi močmi), pozneje lahko pričakujemo priključnohibridno različico.

Nissan

Renaut captur: prvak prodajnih polic

Prvi captur je v sozvočju s svojim imenom v vseh šestih letih prodaje ujel ogromno kupcev, tudi pri nas eden najbolj priljubljenih križancev je dobil nadaljevanje. Renault ni zaspal na lovorikah, ampak je pri snovanju druge generacije ubral pametno taktiko – ne spreminjaj, kar je dobro, popravi, kar ni. Novi captur je zato povsem nov, a na veselje kupcev všečno prepoznaven. Ohranil je igrivost prve generacije, vendar dozorel in v dolžino zrasel za enajst centimetrov (na 4,23 metra), v širino in medosje pa za dva centimetra (na 2,63 metra), kar tudi v notranjosti prinaša več prostora. Za pravo revolucijo, ki te ne pusti ravnodušnega, je Renault poskrbel v notranjosti. Moderna in všečna notranjost, povzeta po novem cliu, visoka kakovost izdelave, izbrani materiali, digitalni merilniki, napreden infozabavni sistem, kar 12 varnostnoasistenčnih sistemov, nastavitve voznih programov sistema multi sense … Skrb za kakovost, dobro počutje in varnost potnikov je bila med razvojem gotovo naloga številka ena, pohvalno so ohranili izvlečni predal, vse skupaj pa nadgradili z veliko možnostmi personalizacije, zaradi katerih bo captur skoraj unikaten. Captur ne razočara niti s prostornostjo, saj je spredaj več prostora za komolce, zadaj pa za kolena potnikov in prtljago. Prtljažnik z dvojnim dnom se je povečal na kar 536 litrov, saj se zadnja klop lahko vzdolžno pomika za 16 centimetrov. Nova arhitektura pod motornim pokrovom ponuja tri bencinske motorje in dva dizelska z močjo od 70 do 114 kilovatov, na voljo bo tudi kot priključni hibrid, captur pa se bo prav tako peljal precej bolje, kot se je prejšnji.

Renault

Mercedes GLB: družinski odličnjak 

Pri Mercedesu imajo pestro paleto modelov, a kakšna vrzel se je kljub vsemu našla. Njihova glavna novost za slovenski trg je športni terenec GLB, s katerim so v Stuttgartu odgovorili na avtomobile Audi Q3, BMW X1 in Lexus UX. Novinec z zvezdo na nosu ne skriva sorodstva z drugimi hišnimi modeli, kar je lahko le dobro, ponuja pa drugačno zasnovo kot tekmeci. Avtomobil je dolg 4,63 metra, širok 1,83 metra in ima 2,82 metra medosne razdalje, kar je deset centimetrov več kot pri razredu B, obenem pa je GLB malo daljši, nekoliko ožji in višji kot nedavno prenovljeni GLC. Na njegov videz, ki ga določajo predvsem kratki previsi in že omenjena razmerja med širino in višino, je vplival večji razred G. Na sprednjih sedežih je klasičen mercedes, razlike pa nastanejo zadaj, saj bo na voljo kot pet- ali sedemsedežnik. Tretje vrste sedežev tekmeci nimajo, dodatna sedeža v prtljažniku avtomobila bo sicer mogoče pospraviti v ravno dno, s tem pa praktičnost vozila ne bo okrnjena. Sedeže druge vrste - podirajo se v razmerju 40:20:40 - bo pri tem možno vzdolžno premikati. Petsedežna različica bo imela 560 litrov prtljažnega prostora, kar je prav tako več od konkurence, prostornino prtljažnika pa bo mogoče povečati do 1755 litrov.

Mercedes-Benz

Škoda kamiq: majhen avto, veliko prostora 

Pri Škodi so nestrpno pričakovali jesen, saj so športnoterenskemu velikanu kodiaqu in manjšemu karoqu ob bok končno postavili še najmanjšega kamiqa. Ta že na pogled ne skriva sorodstva z večjima bratoma, z nekoliko nagajivo in dinamično obliko bo zadovoljil trendovske kupce, gotovo pa bo všeč tudi tistim, ki radi sedijo malo višje ali pa kompaktnim meram navkljub - v dolžino meri 4,24 metra - potrebujejo veliko prostora. V notranjosti je za zdaj rekorder, ima veliko prostora za glave, kar 26 litrov raznih prostorov za odlaganje drobnarij, na zadnji klopi pa se dobro počutijo tudi košarkarji. Kamiq bo osrečil tudi ljubitelje velikih prtljažnikov, saj v zadku ponuja kar 400 litrov prostornine, ob prevrnjenih sedežih pa jo je mogoče povečati na 1395 litrov. Kamiq se lahko pohvali tudi s polnimi LED-lučmi in dinamičnimi smerniki, v notranjosti pa ponuja brezžično polnjenje za pametne telefone ter po dva vhoda USB-C spredaj in zadaj. Med tehnološkimi bombončki je tudi velik 10,25-palčni zaslon digitalnih merilnikov z različnimi temami, za multimedijski sistem pa zasloni diagonalno merijo od 6,5 do 9,2 palca. Za premikanje skrbijo trije motorji z močjo od 70 (95 KM) do 110 kW (150 KM), ki jo vedno prenašajo le na sprednji kolesi. Kamiq je tudi varen, saj ima serijsko asistenco za ohranjanje smeri vožnje in sistem za samodejno zaviranje v sili, na voljo so še radarski tempomat, senzorji za parkiranje in kamera zadaj, pri Škodi pa, jasno, niso pozabili niti na zanimive rešitve Simply Clever.

Škoda

Peugeot 208: nič več povprečen

Mali lev sicer ni popolna novost, a v nekaj tednih bo začel svoj predatorski pohod. Ne, ni pomota, kar poglejte ga v nos! V oči gotovo padeta ozka žarometa, katerih dnevne LED-svetilke so navidezno razpotegnjene navzdol v odbijač kot nekakšna podaljšana čekana. Tu sta še velika črna maska motorja in Peugeotov lev sredi nje. Vpadljiv in privlačen je tudi zadek, sodobnost ponudbe pa zaokrožata široka barvna paleta in cela paleta platišč. Novi peugeot 208 izraža energičnost, spontanost ter pooseblja živahno in športno vitalnost. Novinec vstopa v osrčje najbolj priljubljenega avtomobilskega segmenta ter prinaša samozavesten dizajn v kombinaciji s prepoznavnimi inovacijami in tehnologijo. Notranjost zaznamuje sveža izpeljanka i-cockpita s tridimenzionalno instrumentno ploščo v višini oči, manjšim volanskim obročem in merilniki nad njim ter pet-, sedem- ali desetpalčni sredinsko nameščen osrednji zaslon vrh sredinske konzole. Namesto merilnikov s klasičnimi kazalci bo tudi v malem 208 mogoče najti enak računalniški zaslon, kot ga poznamo že iz 3008, 5008 in 508, z enako možnostjo izbire med različnimi grafičnimi podobami prikaza podatkov. Pričakovano novinec ponuja tudi kopico varnostnih sistemov in voznih pomočnikov, ki obsega od prilagodljivega radarskega tempomata s funkcijo Stop&Go, sistema za ohranjanje voznega pasu, parkirne asistence, sistema nadzora pozornosti voznika, sistema opozarjanja na vozila v mrtvem kotu, sistema samodejnega zaviranja v sili in funkcije prepoznavanja prometnih znakov. Peugeot 208 bo na voljo z znanim 1,2-litrskim bencinskim trivaljnikom v izpeljankah s 75, 100 in 130 KM ter 100-konjskim dizlom, v ponudbi bo tudi osemstopenjski samodejni menjalnik. Novinec bo prav tako na voljo v električno gnani različici e-208.

Peugeot

Opel corsa-e: elektrika za vsakogar

Mala corsa je že od leta 1982 stalnica v Oplovi ponudbi, ki je milijonom ljudi omogočila mobilnost. Z nedavno predstavljeno šesto generacijo gredo pri Oplu še korak dlje, saj bo na voljo tudi povsem električna različica Corsa-e. Ta dobre štiri metre dolgi avtomobil se na pogled ne bo pretirano ločil od klasike, z dosegom 330 km po ciklu WLTP1 pa bo primeren za brezskrbno vsakodnevno uporabo. Corsa-e bo pripravljena na vse možnosti za polnjenje – po kablu, na zasebni polnilni postaji ali v hitri polnilnici – in za baterijo bo veljala osemletna garancija. Za optimalno izbiro časa in stroškov polnjenja bo možno napolnjenost kadarkoli preveriti kar z aplikacijo, všečen pa je tudi podatek, da bo možno 50-kWh baterijo v samo 30 minutah napolniti do 80 odstotkov. Električni motor bo sicer zagotavljal moč 100 kilovatov (136 konjskih moči), s hipnim največjim navorom 260 Nm pa bo navdušil z odzivnostjo, okretnostjo in dinamično zmogljivostjo. Merilniki bodo seveda digitalni, corsa-e pa bo navduševala tudi s tehnologijami in asistenčnimi sistemi, ki jih pogosteje najdemo v višjih segmentih. Med najzanimivejšimi možnostmi so prilagodljivi IntelliLux ​matrični LED-žarometi. Osem elementov s svetili LED upravlja kar kamera z visoko ločljivostjo ter stalno prilagaja svetlobni snop glede na prevladujoče razmere v prometu in okolico.

Opel

Porsche taycan: znanilec nove dobe

Nemški izdelovalec športnih vozil dokazuje, da je odlično pripravljen na prihodnost. Taycan je prvi popolnoma električni porsche, že na pogled je zelo zanimiv in precej podoben panameri, le da ga spremlja kakšna nova linija z navdihom prihodnosti. Od panamere je tudi nižji in postavnejši, glavni noviteti pa sta nov stil prednjih luči in očitna odsotnost izpušnih cevi. Tudi voznikova kabina s prečiščeno strukturo in popolnoma novo arhitekturo pomeni začetek nove ere. Prostostoječi in upognjeni kombinirani instrument je najvišja točka na armaturni plošči, s čimer je jasno poudarjena usmerjenost proti vozniku. Osrednji 10,9-palčni zaslon infotainmenta in še dodaten, opcijski zaslon za sovoznika sta oblikovno združena v steklen pas v črnem visokosijajnem videzu. Glavne odlike taycana so osupljivi pospeški, elastičnost v slogu športnih avtomobilov in suverena, trajno razpoložljiva moč. Taycan turbo S in taycan turbo imata namreč vgrajena dva učinkovita elektromotorja, na sprednji in zadnji premi, torej imata pogon na vsa štiri kolesa. Taycan v vrhunski izvedbi Turbo S s funkcijo overboost in skupaj s programom Launch Control razvije do 560 kW (761 KM), taycan turbo pa do 500 kW (680 KM). Za pospešek iz mirovanja do 100 km/h porabi taycan turbo S 2,8 sekunde, taycan turbo pa 3,2 sekunde. Doseg vozila znaša do 412 kilometrov pri izvedbi Turbo S in do 450 kilometrov pri izvedbi Turbo (oboje po kriterijih WLTP). Najvišja hitrost je pri obeh štirikolesno gnanih modelih 260 km/h. Celotna kapaciteta baterije performance plus znaša 93,4 kWh, ker je taycan prvo serijsko vozilo, ki se ponaša s sistemsko napetostjo 800 voltov namesto 400 voltov, pa je v dobrih petih minutah v hitri polnilnici napolnjen z dovolj energije za naslednjih 100 kilometrov vožnje.

Porsche
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta