Prodaja osebnih avtomobilov: krivulje so se obrnile navzdol

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.06.2019 05:12

V letošnjih petih mesecih je prodaja osebnih avtomobilov tako v Sloveniji kot v Evropski uniji nekaj skromnejša kot lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športni terenci so še naprej v velikem zagonu in jemljejo kupce tako rekoč vsem drugim avtomobilom. Na slovenskem trgu je bil tako najbolje prodajani SUV volkswagen tiguan, ki pa ga tesno lovi še en volkswagen in še en športni terenec - T-roc.
Tovarna

Krivulje prodaje novih avtomobilov se v Sloveniji in v državah EU v letošnjih petih mesecih ujemajo - usmerjene so rahlo navzdol. Razlogi so seveda različni, verjetno je k skromnejšemu poslu precej pripomogel gospodarski pesimizem v prvih dveh letošnjih mesecih. Zdaj so gospodarske napovedi nekaj bolj optimistične in morda se to utegne poznati tudi pri poslu z novimi osebnimi avtomobili.

Letos sta bili v Sloveniji registrirani tudi dve tesli 3. To je električni avtomobil, ki na staro celino sicer prihaja po kapljicah, a kljub temu v tolikšnih količinah, da je najbolje prodajano električno vozilo na evropskih trgih.
Tovarna

Škoda in Dacia z lepim plusom

Kako je letos oziroma doslej šlo avtomobilskim tovarnam? Če začnemo z minusi, je ta precej opazen pri Fordu (skoraj 36 odstotkov manj kot v lanskem primerljivem obdobju), tudi Fiat in Audi sta poznala precej boljše čase. V pozitivnem pogledu izstopata Dacia (35 odstotkov več) in Škoda (plus 13,2 odstotka), prav tako Jeep, a je jasno, da je količina prodanih vozil pri Američanih bistveno skromnejša. Najuspešnejša japonska tovarna je Toyota, toda njeno vodstvo pred Nissanom je pičlo, vendar je Toyota letos ostala na lanski ravni, medtem ko se je prodaja nissanov zmanjšala za 3,7 odstotka. Kaže omeniti tudi španski Seat, ki je ena redkih avtomobilskih hiš, ki so v letošnjih petih mesecih prodajale bolje kot lani v tem času. Kaj pa premijska trojica? BMW ostaja v vodstvu z malenkostnim minusom, medtem ko je Audi občutno padel (minus 29,8 odstotka), pri Mercedes-Benzu pa je minus nekaj skromnejši (8,7 odstotka).

Dacia sandero je eden cenejših avtomobilov na slovenskem trgu, toda očitno ponuja veliko za relativno malo denarja, saj je njegovo prodaja letos poskočila za več kot 80 odstotkov.
Tovarna

Alternativni pogoni: veliki odstotki, skromne številke

Seveda ni mogoče mimo avtomobilov s tako imenovanim alternativnim pogonom, torej hibridov, priključnih hibridih in baterijskih električnih vozil. Tudi tukaj se Slovenija spogleduje z državami EU, kar pomeni, da so odstotki povečanja prodaje veliki, številke pa v primerjavi s klasično gnanimi avtomobili še vedno skromne. V letošnjih petih mesecih je bilo tako prodanih 1027 vozil ali za 199 več kot lani, a se je njihov tržni delež z lanskih 2,1 povečal na letošnjih 2,6 odstotka. V ospredju so Toyotini hibridi (CH-R, yaris, corolla, RAV 4), najbolje prodajani električni avtomobil je BMW i3, dobro pa je šel v promet tudi električni smart forfour, ki nastaja v novomeškem Revozu. Sta pa bili letos že registrirani tudi dve tesli 3, s čimer sta še nekoliko izboljšali evropsko statistiko tega avtomobila, ki je letos najbolje prodajani električni avtomobil v EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta