Po več nesrečah avtomobilski proizvajalci z jasnejšimi pravili za avtonomno vožnjo

Gr.G.
30.04.2021 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Proizvajalci vozil v ZDA so določili smernice, s katerimi želijo voznike delno avtomatiziranih vozil spodbuditi, naj bodo pozorni na cesto, ko vožnjo namesto njih opravlja računalnik. Zaradi več smrtnih nesreč v zadnjem času se je v nadzor nad tehnologijo vmešala tudi politika. Predlog, ki so ga pripravili v združenju Alliance for Automotive Innovation and Motor & Equipment Manufacturers Association, ki zastopa najmanj 20 proizvajalcev avtomobilov, vključno z General Motors, Fordom in Toyoto, vključuje, da naj bodo vozila s sistemom za samodejno vožnjo opremljena z nadzorom voznika kot standardno opremo.

Reuters

Pobudo je združenje podalo pred zasedanjem senata na temo prihodnosti avtonomne vožnje in njene varnosti. Pospešeno se oblasti ukvarjajo s težavo tudi zaradi nedavne nezgode, v kateri sta v bližini Houstona umrla moška, policija pa je ugotovila, da nobeden izmed njiju med vožnjo ni bil na voznikovem sedežu. Tesla sicer temu oporeka, saj naj bi bil poškodovan volan vozila, iz česar sklepajo, da je voznik nepripet sedel na sedežu, incident pa preiskujeta dve zvezni agenciji.

Prvi mož Tesle Elon Musk je v tweetu v začetku meseca zapisal, da do zdaj obnovljeni dnevniki ponesrečenega vozila kažejo, da avtopilot med vožnjo ni bil aktiviran. Pojasnjuje, da bi standardni avtopilot zahteval, da se vključi zaznavanje voznih pasov, cesta, na kateri se je zgodila nesreča, pa teh sploh ni imela. 

Reuters

Nadzorni sistem, ki ga predlagajo proizvajalci, predvideva vgradnjo kamere ali več kamer, ki bodo zagotavljale, da je voznik pozoren na dogajanje na cesti. Ti sistemi pa bi morali biti zasnovani tako, da jih ni mogoče izključiti ali zaobiti, dodajajo. V kolikor voznik ne bi sledil vožnji, bi ga nadzor o tem moral najprej obvestiti z alarmom, v naslednjem koraku pa izključiti sistem avtonomne vožnje. 

Študija, ki so jo izvedli pri Consumer Reports ugotavlja, da je Teslin Model Y letnik izdelave 2020 zelo enostavno mogoče pripraviti do tega, da vozilo vozi samo, brez da bi kdorkoli sedel za volanom. Ameriška agencija za avtomobilsko varnost je imela meseca marca letos na mizi 27 primerov preiskav, povezanih s trčenji vozil proizvajalca Tesla. 

Potniška kabina Tesla Model 3
Tesla

Pod okrilje združenja Alliance for Automotive Innovation and Motor & Equipment Manufacturers Association spada 99 odstotkov prodanih vozil v ZDA. Družba Tesla ni članica združenja in v razpravo o sistemu nadzora ni bila vključena. Skupina še pojasnjuje, da is želijo povečati zavedanje kupcev oziroma uporabnikov vozil o omejitvah robotskih voznih pomočnikov, razvoj pa bodo spremljali do točke, ko sistemi za avtonomno vožnjo ne bodo več potrebovali človeških voznikov. "Trenutno se po ameriških cestah ne vozi nobeno vozilo, kolikor jaz vem, ki bi bilo povsem avtonomno," je za The Guardian izpostavil predsednik združenja John Bozzella. "Naj vas poimenovanja sistemov in promocijski material ne zavedejo," je dodal. 

V mnogih sodobnih električnih vozilih so sicer že predvidene nadzorne kamere, ki bodo v prihodnosti spremljale voznika, ko bo ta vključil sistem avtonomne vožnje ali pomočnika pri vožnji.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta