Nemčija postaja največji trg električnih vozil

Janez Kovačič Janez Kovačič
20.12.2019 05:31

Nemci so v novembru kupili 75.533 novih električnih vozil, medtem ko so jih Norvežani, ki so bili doslej njihovi najbolj številni uporabniki, v istem obdobju kupili 56.893.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Norveška je vsaj že od leta 2010 največji evropski trg električnih avtomobilov, kar je poleg nordijske okoljske ozaveščenosti posledica tudi radodarnih državnih subvencij za nakup tovrstnih avtomobilov, vendar pa sta rast in posledično vpliv norveškega avtomobilskega trga relativno majhna, saj ima ta država zgolj 6,4 odstotka prebivalstva Nemčije.
Porast zanimanja za električno mobilnost pri Nemcih je med drugim posledica velikopoteznih strateških načrtov tamkajšnjih avtomobilskih velikanov, ki so v zadnjih letih storili velik miselni preskok v smeri razvoja alternativnih pogonov.
Do leta 2023 naj bi nemški koncerni na trg poslali kar 150 različnih električnih modelov, za kar naj bi v razvoj vložili vrtoglavih 50 milijard evrov. Vseeno pa evropski trg električnih avtomobilov z le 3,1 odstotka tržnega deleža ostaja relativno majhen v primerjavi s trgom klasično gnanih vozil. 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta